Morne Trois Pitons

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Morne Trois Pitons
Svjetska baštinaUNESCO
Dominikanska Republika


NP Morne Trois Pitons na mapi Dominike
NP Morne Trois Pitons
NP Morne Trois Pitons
Lokacija NP Morne Trois Pitons na Dominiki
Registriran:1997. (21. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:viii, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Morne Trois Pitons (fr. za "Planina tri vrha") je nacionalni park na karipskom otoku Dominici.[1] Nacionalni park površine 68,57 km² je osnovan u srpnju 1975. godine kao prvo zaštićeno područje Dominike. Ime je dobio po najvišoj planini Dominike, Morne Trois Pitons (1.342 m), koja je poznata po vulkanskoj aktivnosti, te jezerima ključalog blata i malim gejzirima. Zbog toga je Nacionalni park Morne Trois Pitons pisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama 1997. godine kao "mjesto gdje se raskošna tropska kišna šuma spaja sa slikovitim vulkanskim odlikama od velikog znanstvenog značaja, najveće bioraznolikosti na Malim Antilima".[2]

Neke od najznačajnijih geoloških tvorevina u parku su:

  • Dolina pustošenja (Grand Soufriere) je pustošija između vulkanskih brda koja je prepuna šarenih malenih termalnih izvora i jezera. Legenda kaže da je ispod kamenite površine doline jako tanak led koji zna puknuti i zemlja proguta nepažljive istraživače. Vode iz ove doline se skupljaju u rijeku Pointe Mulatre koja odavde teče do Atlantika.
  • Ključalo jezero, koje je drugi po veličini termalni izvor na svijetu poslije Frying Pan Lakea na Novom Zelandu, je potopljena fumarola promjera 60 m i konstantne temperature od 82-91,5 °C.
  • Slatkovodno jezero je najveće jezero, od četiri, na Dominiki i drugo po dubini, ispod najvišeg vrha Morne Macaque (1.221 m) i pretpstavlja se da je staro oko 25-30.000 godina.
  • Kratersko jezero Boeri na padinama vrha Morne Micotrin je najviše na Dominiki (869 m) i ima površinu od 1,618 hektara, te dubinu od oko 36 m.
  • Middleham i Trafalgarski slap (slika desno) su dvojni slapovi u podnožju kojih se može okupati.
  • Klanac Titou (kreolski za "malo grlo") je maleni klanac potpuno ispunjen vodom sa slapom u sredini.
  • Smaragdni bazen, u podnožju Middleham slapa, se nalazi u središtu otoka i nedaleko od obale, te je popularno mjesto za posjetitelje, ali i filmska lokacija.

U parku obitava 7 vrsta sisavaca (pored dovedenih oposuma i agutija), 50 vrsta ptica (kao što su ugrožene vrste: Carska papiga, Amazona imperialis, i Crvenovrata papiga, Amazona arausiaca), 12 vrsta reptila (kao što je boa i tri vrste endemskih guštera) i vodozemaca, te 12 vrsta rakova.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Morne Trois Pitons na dominica.com (en) Preuzeto 21. siječnja 2012.
  2. Nacionalni park Morne Trois Pitons na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 21. siječnja 2012.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Nacionalni park Morne Trois Pitons