Monti (regija u Rimu)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Monti
Grb.
Grb.
Površina
 - Ukupna 1,6508 km²
Stanovništvo (2016.)
 - Grad 13.928[1]
Karta
Pozicija Montia na karti Rima

Pozicija Montia na karti Rima

Monti (akronim R. I.) je prvi od dvadesetidva riona talijanskog glavnog grada - Rima, koji leži na desnoj obali rijeke Tibar.[2]

Monti znači planinski-brdski, jer čak četiri od sedam rimskih brežuljaka leže na teritoriju Montija[2], od tog Eskvilin i Viminal u potpunosti, a Kvirinal i Celio samo djelomično.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za antike i srednjeg vijeka Monti je bio pretpan sirotinjski kvart, poznat po bordelima i lošim gostionicama.[2] Vremenom se kao i njegovo susjedstvo počeo mjenjati, a najvažnije promjene desile su se tokom 19. vijeka kad je Rim postao glavni grad Kraljevine Italije.[2]

Via dei Fori Imperiali

Grb ovog riona se sastoji od 3 planine sa po 3 vrha.

Za antike u Montiju se nalazio Forum Romanum, pa je imao status predgrađa - suburra (latinski= predgrađe).

Od srednjeg pa gotovo sve do početka 19. vijeka, dobar dio teritorija ovog riona bio je pod vinogradima i vrtovima. A najznačajniji objekt koji je privlačio mnogo hodočasnika bila je Bazilika San Giovanni in Laterano.

Još od srednjeg vijeka stanovnici Montija, poznati su pod imenom - Monticiani, i po specifičnom dijalektu, različitom od onog u ostatku Rima. Njihovi su glavni rivali bili stanovnici susjednog Trastevera sa kojim su se često sukobljavali.[2] Monti je najveću transformaciju doživio između 1924. - 1936., kad je dobar dio riona, koji se sastojao od manjih ulica i kuća za stanovanje, srušen da bi se napravilo mjesta za Ulicu Fori Imperiali koja danas dijeli Forum Romanum i Carske forume.

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Zahvaljujući svojoj poziciji, Monti je pun arheoloških lokacija, kao što su:

Crkve[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 41°54′06″N 12°28′35″E / 41.901606°N 12.476521°E / 41.901606; 12.476521