Momotarō: Umi no Shinpei

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Momotarō: Umi no Shinpei
Režija Mitsuyo Seo
Scenario Mitsuyo Seo
Muzika Yuji Koseki
Fotografija Mitsuyo Seo[1]
Datum(i) premijere
12. april 1945 (1945-04-12)
Trajanje 74 min.
Zemlja  Japan
Jezik japanski
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Momotaro no Umiwashi

Momotarō: Umi no Shinpei (桃太郎 海の神兵? dosl Momotarou: Božanski ratnici mora ili Momotaro, sveti mornari[2]) je japanski crno-bijeli animirani film snimljen 1945. godine u režiji Mitsuya Seoa, poznat kao prvo cjelovečernje animirano ostvarenje u historiji japanske kinematografije.

Nastao je kao nastavak Momotaro no Umiwashi, srednjemetražnog filma koga je Seo dvije godine ranije bio snimio u jeku drugog svjetskog rata po narudžbi Ministarstva mornarice u propagandne svrhe. Protagonist je Momotaro, lik iz japanskog folklora koji zajedno sa nekoliko antropomorfiranih životinja služi u japanskoj vojsci te zajedno sa svojim drugovima kao padobranac skače na otok Celebes i odatle tjera britanski garnizon. Usprkos toga što je snimljen u propagandne svrhe, film se ističe suptilnim i implicitnim pacifističkim tonom, odnosno prikazuje kako protagonisti nastoje spor s Britancima riješiti na miran način. Film je imao izuzetan uticaj na animatora Osamu Tezuku, koji je njime, po vlastitim riječima, bio "dirnut do plača".

Dugo se vjerovalo kako su nakon završetka rata film uništile američke okupacijske vlasti, ali je 1983. godine pronađen negativ.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]