Momčilo Bajagić Bajaga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bajaga
Lični podaci
Ime po rođenjuMomčilo Bajagić
Datum rođenja19. veljače 1960.
Mjesto rođenjaHrvatska Bjelovar, Hrvatska
(tada  SFR Jugoslavija)
Zanimanjepjevač, gitarist, tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1974.—danas
Žanrrock, novi val, hard rock, pop rock, folk rock, elektronski rock, jazz
Instrumentvokali, gitara
Diskografska kućaPGP-RTB, Jugoton, Diskoton, Red Luna Records, Produkcija Stig, PGP-RTS, Komuna, Boveco, Dallas Records, Metropolis Records, Hi-Fi Centar, Long Play
Povezani izvođačiBajaga i instruktori, Riblja čorba, Apsolutno Romantično

Momčilo Bajagić - Bajaga (19. 2. 1960. godine u Bjelovaru) je srpski rok muzičar.

Od ranih 80-ih, Bajaga je frontmen benda Bajaga i instruktori, jednog od komercijalno najuspešnijih srpskih pop/rok bendova svih vremena. Veći deo života je proveo živeći i radeći u Zemunu.

Muzičku karijeru je počeo sa 14 godina u bendu TNT, a karijera mu je krenula izuzetnim tokom kada se sa 18 godina kao ritam gitarista priključio bendu Riblja Čorba. Prvo je nastupao samo na nekim pesmama tokom koncerta, potom se pojavljuje kao koautor na nekim pesmama a ubrzo za Riblju Čorbu se pojavljuje kao kompletan autor i to sa par hitova od kojih je najpoznatiji "Kad hodaš...". Ukupno je sa Čorbom snimio 5 albuma.

Zapažen je bio nastup grupe "Frka" koja je za emisiju "Rokenroler" snimila spot za Bajaginu pesmu "Pustite me druže". Pošto je u međuvremenu napisao i pesme koje nisu odgovarale senzibilitetu Riblje Čorbe rešio je da ih izda na posebnom albumu kao solo ploču. Radi snimanja novog albuma skuplja iskusne muzičare, a prijatelji ga nagovaraju da novi materijal odsvira na par koncerata.

Svoj prvi samostalni nastup je imao u zagrebačkom centru Kulušić 12. 4. 1984.

Iz Riblje Čorbe ga isključuju 19. jula 1984. godine posle čega on nastavlja sa svojim bendom. Snima album sa svojim pesmama pod nazivom "Pozitivna geografija", a bend dobija naziv "Instruktori pozitivne geografije". Kasnijih godina naziv benda skraćuju na „Instruktori“, a poslednjih godina se na nastupima pojavljuju pod nazivom „Bajaga i instruktori“.

Sem rada sa bendom, Bajaga je radio i muziku za film „Ni na nebu ni na zemlji“ (poznati hit „Moji su drugovi“) odakle potiče muzika koja je objavljena na Bajaginom solo albumu, kao i za TV seriju „Otvorena vrata“. Ponovo snima 2003. godine muziku za film „Profesionalac“ po drami Dušana Kovačevića.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]