Molučka kokošina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Molučka kokošina
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Megapodiidae
Rod: Eulipoa
Ogilvie-Grant, 1893.
Vrsta: E. wallacei
Dvojni naziv
Eulipoa wallacei
(Gray, 1860.)

Molučka kokošina (lat. Eulipoa wallacei) je jedina vrsta roda Eulipoa iz porodice kokošina. Ponekad je smještena u rod Megapodius.[1]

Endem je Indonezije, pa se ograničila na brežuljkaste i planinske šume Molučkih otoka: Halmahera, Buru, Seram, Ambon, Ternate, Haruku i Bacan. Također živi i na otoku Misool u pokrajini Zapadna Papua.

Duga je prosječno oko 31 centimetar. Perje joj je maslinasto-smeđe boje, u donjem dijelu plavkasto-sivo. Podrepno područje je bijelo, a noge su tamno-maslinaste. Šarenica je smeđe boje, gola koža na licu je ružičasta, dok je kljun plavkasto-žute boje. Leđa su crvenkasto-kestenjastomrke boje, te su na njima sive pruge. Mladunci imaju smećkasto perje, crn kljun, noge i šarenicu boje lješnjaka.[2]

Jedina je kokošina koja polaže jaja noću. Kao gnijezdo koristi nasip napravljen na suncem izloženoj plaži ili vulkanskom tlu.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. BirdLife International (2012). "Eulipoa wallacei". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature.
  2. Molučka kokošina na Birdlife, pristupljeno 23. januara 2015.