Molitva (pjesma)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Molitva (pesma))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Srbija Molitva
Pjesma s Eurosonga 2007.
Žanrbalada
Država Srbija
Izvođač(i)Marija Šerifović
Jeziksrpski
Skladatelj(i)Vladimir Graić
TekstopisacSaša Milošević Mare
Trajanje3:03
Plasman
Mjesto u polufinalu1.
Bodovi u polufinalu298
Mjesto u finalu1.
Bodovi u finalu268
Kronologija nastupa
bez predstavnika
2006.

Molitva (ćirilica Молитва) je pjesma koju izvodi srpska pjevačica Marija Šerifović. Tekst pjesme je napisao Saša Milošević Mare, a komponovao Vladimir Graić. Kao pjesma pobjednica Beovizije 2007., Marija Šerifović je sa ovom pjesmom predstavljala Srbiju na Eurosongu 2007. Pjesma je sa 268 glasova osvojila prvo mjesto na Eurosongu 2007. i odvela Eurosong u Beograd.

Od ukupno 41 zemlje (izuzev Srbije) koje su glasale na Eurosongu, Molitva je čak devet puta dobila maksimalnih 12 bodova (od čega pet puta od bivših jugoslovenskih zemalja) [1] i s razlikom od 33 boda pobijedila ispred ukrajinskog predstavnika. Srbija je bila zemlja debitantica na ovom natjecanju i odmah su u prvom nastupu zabilježili pobjedu. Mariju Šerifović je u Srbiji dočekalo između 70 i 90 tisuća građana koji su joj željeli izraziti zahvalnost na odličnom predstavljanju njihove zemlje.

Navodno plagiranje[uredi | uredi kod]

Nakon što je čuo pjesmu, makedonski kompozitor Marjano Filipovski izjavio je da je Molitva srpski plagijat poznate albanske pjesme Ndarja, pjevačice Soni Malaj. Ta je albanska pjesma pobijedila je na popularnom domaćem natjecanju Top fest i mnogima je podudarna s Molitvom. No kasnijim istraživanjem glazbeni stručnjaci su ustvrdili da pjesma Molitva nije plagijat pjesme Ndarja zbog ponavljanja samo pola takta, a za plagijat su potrebna 4.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Srpska Molitva je plagijat Arhivirano 2007-05-17 na Wayback Machine-u