Model European Union Zagreb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Model European Union je simulacija donošenja političkih odluka na europskoj razini. U Zagrebu se održava na godišnjoj bazi od 2013. godine, a organizira ga udruga HERMES.

O projektu[uredi | uredi kod]

Model European Union je simulacija donošenja političkih odluka na europskoj razini. MEU je koncipiran kao specifična radionica unutar koje se studentima pruža iskustvo „iz prve ruke“ o načinu funkcioniranja institucija Europske Unije i time omogućuje bolje razumijevanje zakonodavstva Europske Unije. Oponašajući rad europskih institucija, simulacija je vođena s ciljem poticanja interesa među studentima za aktivnim traženjem odgovora na pitanja o implikacijama članstva u EU za državu članicu umjesto ograničavanja na pasivne primatelje poluinformacija i predrasuda. Također, studentima se kroz interaktivni način učenja omogućava razvijanje komunikacijskih odnosno pregovaračkih vještina, unaprijeđenje javnog govorništva i diplomatskog ponašanja.

Tokom simulacije sudionici raspravljaju o konkretnom prijedlogu propisa čiji je nacrt izradila Europska komisija te kao članovi Europskog parlamenta ili članovi Vijeća Europske unije predlažu izmjene danog prijedloga i glasaju za ili protiv njegove konačne verzije.

Povijest[uredi | uredi kod]

Zagrebačka simulacija je koncipirana po uzoru na već postojeći Model European Union koji se održava niz godina u Strasbourgu. Prvi zagrebački Model zaživio je u vremenu u kojem je Hrvatska bila na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, u siječnju 2013. godine.

MEUZ 2013 je okupio 46 sudionika – od toga 24 u ulozi zastupnika u Europskom parlamentu te 20 u ulogama ministara u Vijeću Europske unije. Projekt je bio organiziran od strane Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) dok su partneri na projektu bili nevladina udruga Bringing Europeans Together Association (BETA) te studentska udruga Pravnik s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz službenu podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kao i podršku Delegacije EU u Hrvatskoj te Pravnog fakulteta u Zagrebu.

MEUZ 2014[uredi | uredi kod]

Model European Union 2014. održan je nekoliko mjeseci nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, krajem veljače 2014. godine. Konferenciju je ponovno organizirala Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) dok je partner na projektu nevladina udruga Bringing Europeans Together Association (BETA). Novi partneri u organizaciji projekta su studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Hrvatska studentska asocijacija (HSA), Zagrebačka debatna unija i A.D.E.L. Ukupni broj studenata sudionika na simulaciji bit će 108 - od toga 28 „ministara“ u Vijeću Europske Unije, 60 „zastupnika“ u Europskom parlamentu, 10 novinara i 10 lobista.