Power Rangers

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Moćni rendžeri)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Power Rangers ili, u prevodu, Moćni rendžeri je američka serija koja prati doživljaje tinejdžera-superheroja. Nastala je još 1993. godine i do danas je snimljeno 736 epizoda. Ova serija je nastala od japanske serije Super Sentai (a intenzivno su korišćene scene iz serijala Zjurendžeri), tj. Moćni rendžeri predstavljaju američku verziju pomenute serije. Kroz seriju su prošli mnogi mladi glumci koji su vremenom postali velike televizijske i filmske zvezde. Trenutno se u svetu prikazuje devetnaesta sezona ove serije, a u toku je snimanje dvadesete. U Sjedinjenim Američkim Državama seriju je od početka prikazivala Foks Televizija u svom poznatom dečjem programu Foks Kids. Od pre nekoliko sezona seriju je preuzeo Dizni i sada je prikazuje na brojnim stanicama u okviru dečjeg igranog i serijskog programa pod imenom Džetiks. U Srbiji je seriju (do sezone 7) prikazivala Televizija Pink, a kasnije Happy TV.

Početak priče[uredi | uredi kod]

Priča počinje 1993. godine kada su astronauti oslobodili zle sile iz kontejnera koji se nalazio na Mesecu. Iz kontejenera je izašla zla veštica Rita sa svojim ratnicima (Flinster, Goldar,...) koji su rešili da pokore svet. Međutim, na Zemlji se aktivirao alarm u Komandnom Centru i probudio Zordona, čuvara planete, i njegovog slugu Alfu 5. Njih dvojica su odmah odabrali 5 tinejdžera koji su postali Moćni rendžeri: Džejson (Crveni Tiranosaurus rendžer), Bili (Plavi Triceratops rendžer), Zak (Crni Mastodont rendžer), Trini (Žuti Sabljozubi tigar rendžer) i Kimberli (Ružičasti Pterodaktil rendžer). Njih petoro su borci za pravdu čiji je zadatak da spasu svet i očuvaju mir na planeti. Njima se ubrzo pridružuje i 6. rendžer, njihov do tada najozbiljniji protivnik, koga je prethodno opčinila Rita- Tomi- (Zeleni Zmaj rendžer). Njih šestero uspevaju da odbiju terorne napade koje prave Rita Odurna i njene sluge.

Rendžeri[uredi | uredi kod]

Svaki Moćni rendžer tim ima nekoliko članova (5 i više). Svi članovi tima imaju različitu boju opreme i različito oružje. Vođa je skoro uvek Crveni rendžer (izuzetak su Moćni Vanzemaljski rendžeri u kojem je vođa beli i Moćni rendžeri: Vremenska sila u kojem je roze rendžer vođa) i on daje instrukcije ostalim članovima tima. Svaki rendžer ima svoj morfer koji mu omogućava da od običnog građanina postane rendžer, i tako dobije veliku snagu koju kao čovek nije posedovao.

Zordovi[uredi | uredi kod]

Svi Moćni rendžeri poseduju jednog ili više Zordova, velike robote koji im omogućavaju da pobede ogromne neprijatelje. Kada se Zordovi jednog tima Moćnih rendžera ukombinuju, oni stvaraju čovekolikog robota - Megazorda. Megazord poseduje snagu koja je dovoljna da se pobedi svaki neprijatelj.

Mentor[uredi | uredi kod]

Svaki Moćni rendžer tim ima svog mentora koji ima daje morfere, oružje, Zordove, a pre svega ih upućuje na timski rad i ujedinjenje u borbi protiv opakih vanzemaljskih neprijatelja.

Neprijatelji[uredi | uredi kod]

Vanzemaljske trupe su oduvek želele da pokore planetu, ali na tom putu im se već hiljadama godina suprotstavljaju Moćni rendžeri. Vanzemaljci koriste svoje natprirodne sposobnosti da se povećavaju u očajničkoj želji da poraze rendžere.

Sezone[uredi | uredi kod]

U svetu je prikazano 19 sezona, a u pripremi je 20. sezona Moćni rendžeri- Megasila.

Sezona 1: Moćni rendžeri Moćno Morfiranje (1)[uredi | uredi kod]

Kada dva astronauta otvore kontejner, u svet puštaju neviđeno zlo, zlu vešticu Ritu Odurnu koja je u tom kontejneru bila zarobljena 10.000 godina. Nakon njenog oslobađanja, ona i njena armija Svemirskih vanzemaljaca (Moćnih čudovišta) odlučuju da pokore najbližu planetu, planetu Zemlju. Kada mudrac Zordon biva svestan zla koje je oslobođeno, on naređuje svom asistentu robotu da okupi tim od pet tinejdžera sa stavom da bi odbranili zemlju od Ritinog napada. Pet tinejdžera koji su izabrani su: Džejson Li Skot kao crveni Tiranosaurus rendžer, Zak Tejlor kao crni Mastodont rendžer, Bili Kranston kao plavi Triceratops, Trini Kvan kao žuti Sabljozubi tigar rendžer i Kimberli Hart kao rozi Pterodaktil rendžer. Zordon im daje moćne morfere i moćne novčiće i razna lična oružja kao i velike robotske mašine zvane Zordovi koji kada se spoje obrazuju Megazorda, te oni postaju „Moćno morfirani moćni rendžeri“ (Mighty Morphin Power Rangers). Novi tim ratnika kreće u borbu sa Ritom i njenim zlim snagama. Kada Rita vidi da ne može pobediti na stari način već stvaranjem zlog rendžera, zarobljava lokalnog tinejdžera Tomija Olivera koji zna karate podjednako dobro kao Džejson, i pretvara ga u zlog zelenog rendžera sa moći zmaja-zorda. Međutim, on vremenom prelazi na stranu dobra, i pomaže rendžerima u borbi protiv zla. Vremenom, on gubi svoju moć kao zeleni rendžer, daje Džejsonu svoj moćni novčić zmaja i odlazi iz tima. Posle toga, on dolazi nekoliko puta da im pomogne u velikim škripcima. Svi roditelji dece iz Ejndžel Gruva pa i roditelji rendžera bivaju kidnapovani od strane zla. Tada se moćni rendžeri odriču svojih moći da bi spasili svoje roditelje.

Emitovao RTV PINK

Sezona 2: Moćni rendžeri Moćno Morfiranje (2)[uredi | uredi kod]

Sile zla se pojačavaju kada im u pomoć stigne Gospodar Zed. Zordon daje deo svoje životne snage Tomiju da bi odvlačio pažnju silama zla dok ostali rendžeri idu u potragu za poboljšanjem njihovih zordova (a samim tim i njihovih moći) u mistična bića-Gromovnim zordovima, koji kada se spoje, stvaraju novog poboljšanog Megazorda-Gromovnog Megazorda. Tomi gubi sve svoje moći i napušta tim na neko vreme. Kako su dobili nove moći, sada su:crveni zmaj rendžer, žuti grifon rendžer, plavi jednorog rendžer, crni lav rendžer, rozi feniks rendžer. Kako je Tomi ranije izgubio svoju moć, Zordon ga pretvara u Belog Tigar Rendžera. Pored toga, u tim dolaze Ajiša Kembel, Adam Park i Roki De Santos u zamenu za Žutog (Trini), Crnog (Zak) i Crvenog rendžera (Džejson), jer je ovo troje moralo da ode na konferenciju za mir u svetu u Švajcarsku. Brat Rite Repulse, Rito Revolto uništava rendžerima moći i njihove Gromovne zordove.

Emitovao RTV PINK

Sezona 3: Moćni rendžeri Moćno Morfiranje(3)[uredi | uredi kod]

Kako su rendžeri izgubili pređašnje moći, krenuli su u potragu za drevnim ratnikom Nindžorom koji je napravio moćne morfere i novčiće da bi im on dao snagu Nindža rendžera. Sada, kada su postali Nindža rendžeri, imaju nindža moći:crveni majmun, žuti medved, plavi vuk, crna žaba, rozi ždral i beli soko. Takođe, dobijaju i Nindža zordove. U Ejndžel Gruv dolazi mlada Katarina Kat Hilard iz Australije, postaje Kimberlina najbolja drugarica i pokazuje svoju ljubav prema Tomiju. Kasnije se saznaje da je nju začarala Rita jakom čarolijom. Kat je uzela Kimberlin Nindža novčić ždrala iz kojeg Kim crpi životnu snagu kao i Sokozorda i zbog toga su nindža zordovi postali beskorisni pa su dobili Šogunzordove. Ipak Kat je savladala čin i vratila Kimberli Nindža novčić i Sokozorda. Ali kako je već bila odvojena od njega i Zordon proglašava da je vreme da napusti rendžere, Kim odlazi da vežba za Pan Global takmičenja, ona svoj Ždral novčić taje Katarini i tako Kat postaje novi ružičasti rendžer. Nakon nekoliko bitaka, Rita i Zed bivaju ujedinjeni pod Ritinim ocem, Gospodarom Vilom koji ima novi plan kak pobediti rendžere-vraćanjem vremena, uništavanjem Nindža novčića, Nindža zordova i Nindžorove pretnje. Rendžeri su tada postali deca. Svi ovi događaji doveli su do toga da Zordon i moćni rendžeri-deca traže pomoć od Vanzemaljskih Rendžera sa planete Akvator. To dovodi do mini-serije Moćni Vanzemaljski Rendžeri koje neki računaju kao odvojenu sezonu, a neki kao nastavak 3 sezone Moćnih Rendžera Moćno Morfiranje. Oni se bori protiv zla dok deca traže svoje zeo sub-kristale koji će im vratiti prerđašnju starost. Po vraćanju svih rendžera osim Ajiše koja je svoj zeo sub-kristal dala maloj Tanji koji dobija godine ostalih rendžera, oni se vraćaju na svoju planetu. Malo posle toga Rita, Zed i gospodar Vil Bacaju bombu na Komandni Centar u kojem su Alfa i Zordon zarobljeni i uzimaju Zeo kristal. To dovodi do početka nove sezone.

Emitovao RTV PINK

Sezona 4: Moćni Zeo rendžeri[uredi | uredi kod]

Zeo Kristal vodi rendžere do Moćne odaje u Komandnom Centru. Tamo nalaze Alfu 5 i Zordona koji aktivira Zeo kristal i stvara novi tim Rendžera jer je svet napala Imperija Mašina. To su:Tomi poznat kao zeo rendžer 5 (crveni Feniks), Adam poznat kao zeo rendžer 4 (zeleni Bik), Roki poznat kao zeo rendžer 3 (plava Sfinga), Tanja poznata kao zeo rendžer 2 (žuti Dogu) i Kat poznata kao zeo rendžer 1 (rozi Moai). Oni dobijaju pomoć od Zlatnog Rendžera Treja od Trioforije, koji biva povređen i „ podeljen“ na tri osobe. Tada biva prinuđen da preda nekome svoje moći. Prvo je mislio da ih preda Biliju, ali Bili nije mogao da podnese te moći, pa je izabran Džejson, bivši Crveni Rendžer. Bili kasnije odlazi na planetu Akvator i tamo ostaje. Džejson je primoran da vrati moći Zlatnog rendžera Treju da bi ih spasao (kao i svoj život). Rita i Zed uništavaju Imperiju Mašina i odlaze na odmor da bi ostavili mesta za novog negativca (tj. negativku) Divatoks.

Emitovao RTV PINK

Sezona 5: Moćni rendžeri Turbo[uredi | uredi kod]

Ovo je jedini serijal Moćnih Rendžera kojem prethodi film u kojem sve počinje.

  • FILM:

Kobna vanzemaljska gusarka po imenu Divatoks pravi plan kako da oslobodi svog verenika Maligora sa ostrva Murantias na Zemlji. Da bi došla do ostrva morala je da otme čarobnjaka Lerigota koji živi na planeti Liaria i iskoristi njegov štapić kao ključ. Ali pametni Religot po dolasku na Zemlju traži pomoć od Moćnih Rendžera. Kako se Roki povredio dok je igrao karate, otišao je u bolnicu. Svi ostali (Zeo) Rendžeri su došli da ga posete. Mladi Džastin Stivart, prijatelj rendžera, tada otkriva identitete rendžera jer se sakrio ispod kreveta. Zordon okuplja rendžera i šalje Tomija i Kat sa moćnim torbama (rančevima) da spasu Lerigota. Spasili su ga iz Afričkih divljina, no na kraju ga Divatoks opet uzima čarobnjaka i vodi ga na ostrvo sa ostalim zarobljenicima:Bulkom, Skulom, Džejsonom, Kimberli, Lerigotovom ženom Jarom i detetom Betelom. Pre nego što su krenuli za Divatoks, rendžeri su okupljeni pod Džastinom koji dolazi kao Rokijeva zamena za plavog rendžera, i Zordon im daje nove Turbo moći automobila:Džastin-plavi planinski blaster (Mountain Blaster), Adam-zelena pustinjska munja (Desert Thunder), Tanja-žuta zvezdana dina (engl. Dune Star), Kat-rozi vetroviti jurišnik (Wind Chaser)i Tomi-crvena munja(Red Lightning). Po dolasku na ostrvo sa Elgarom, Rigogom i armijom Piranatronsa, Divatoks žrtvuje Džejsona i Kimberli Maligoru. Turbo rendžeri pronalaze hram i vide da su njihovi prijatelji postali zli zbog Maligorovih plamenova. Tada se sila zla i dobra bore. Lerigot povraća Džejsona i Kimberli, a rendžeri se sada bore moćnim oružjem. Pošto je Maligor postao ogroman rendžeri zovu Turbozordove koji su se sklopili u Turbo megazorda i tako pobeđuju Maligora. Stižu taman na vreme za takmičenje u karateu na kojem Džejson učestvuje umesto Rokija i pobeđuje. Za to vreme Divatoks obećava da će se osvetiti rendžerima.

  • SERIJA:

Nakon pobede, stariji rendžeri maturiraju i nastavljaju sa svojim običnim životima ali ih ozlojđena Divatoks ponovo napada sa detonatorima i čudovištima sa željom da uništi Ejndžel Gruv. Zordon i Alfa 5 odlaze na planetu Eltar, a sa nje dolazi Dimitrija (kako se kasnije saznaje davno izgubljena sestra bliznakinja Divatoks) kao novi mentor. U pomoć im pristiže Plavi Centurion sa milenijumskom porukom koja se kasnije saznaje. Rendžeri daju svoje moći novim likovima:Tomi daje Ti-Džej Džonsonu, Tanja daje Ešli Hamond, Adam daje Karlosu Valertesu, Kat daje Kasi, i odlaze. Novi Rendžeri se udružuju sa Fantom Rendžerom koji im donosi spasilačke zordove. Ali Divatoks je raznela moćnu dvoranu i uništene su Turbo moći. Osim ako ne računamo moći robota rendžera koji su imali drugi izvor moći. Rendžeri saznaju da je Mračni Spekter zarobio Zordona, i bez Džastina kreću u svemir da bi ga oslobodili. Serijal se završava odlaskom rakete u svemir.

Emitovao RTV PINK

Sezona 6: Moćni rendžeri u svemiru[uredi | uredi kod]

Prethodni Rendžeri, bez mladog Džastina, odlaze u svemir i udružuju se sa Androsom, kao bi zaštitili svet od zle Astronome, i spasili zarobljenog Zordona. Njima se priključuje Srebrni Rendžer (Zejn) u boprbi protiv zlih Psiho Rendžera i ostatka glaksije zla.

(Dodatak: Da bi spasio galaksiju, Andros na kraju sezone ubija Zordona)

Emitovao RTV PINK

Sezona 7: Moćni rendžeri - Izgubljena galaksija[uredi | uredi kod]

U ne tako dalekoj budućnosti ratnici uspevaju da na Mesecu pronađu portal ka drugom svetu u kome živi rasa slična ljudskoj. Kada njihov narod pokori zli Skorpio i Trakina, petoro mladih ljudi postaju Glaktički Rendžeri, koji uz pomoć Magna Defendera uspevaju da savladaju sile zla i oslobode pokorenu planetu...

Sezona 8: Moćni rendžeri - Munjevito spasavanje[uredi | uredi kod]

Kada se oslobode drevne sile zla iz jedne piramide na scenu dolaze novi Munjeviti Rendžeri, koji uz pomoć Munjevitih Zordova i Titanijum Rendžera spasavaju svet od vampirskih neprijatelja...

Sezona 9: Moćni rendžeri - Vremenska sila[uredi | uredi kod]

Kada zli Ranzik pobegne iz budućnosti u 2001. godinu, za njim kreće tim od četvoro rendžera, koji u sadašnjosti pronalaze Crvenog Rendžera (Ves) i zajedno kreću da hapse kriminalce. Vremenom im se u borbi pridružuje Kvatni Rendžer sa Kju-Reks Zordom...

Sezona 10: Moćni rendžeri - Sila divljine[uredi | uredi kod]

Princeza Šaila okuplja pet Rendžera Divljine (Kol, Tejlor, Alisa, Maks) kako bi zaustavili Gospodara Orga i njegove pomoćnike. Na tom putu im se vremenom pridružuje drevni Srebrni Vuk Rendžer (Merik) kako bi savladali Orgove...

Sezona 11: Moćni rendžeri - Nindža oluja[uredi | uredi kod]

Kada zli Lotor napadne svet Sensei daje svojim učenicima moć Vetrovitih Rendžera (Šejn, Tori i Dastin). Vremenom ih napadaju zli Gromoviti Rendžeri (Blejk i Hanter) koji vremenom prelaze na njihovu stranu. Kada Rendžerima nestane snage, u pomoć priskače Zeleni Samuraj Rendžer (Kam) i dolazi vreme da velika borba počne...

Sezona 12: Moćni rendžeri - Tutnjava dinosaurusa[uredi | uredi kod]

Kada zli Mezogog napadne planetu, Tomi se vraća u akciju i stvara novi tim Dino Rendžera (Konor, Kira i Itan) koji dobijaju svoje Bio Zordove da pobede neprijatelja. u borbi im se pridružije i Tomi kao Crni Rendžer i zli Beli Rendžer (Trent) koji vremenom postaje dobar i prelazi na stranu ostalih Rendžera.

Sezona 13: Moćni rendžeri - Svemirska patrola Delta[uredi | uredi kod]

U bliskoj budućnosti ljudi i vanzemaljci će se boriti zajedno protiv glaktičkog kriminala. Pošto Imerator Graum reši da uništi planetu komandant Kruger stvara tim SPD Rendžera (Džek, Skaj, Bridž, Zi i Sidni). Da bi pomogao svojim Rendžerima, Kruger i sam postaje Senka Rendžer. Kasnije se timu pridružije i Omega Rendžer (Sem) iz budućnosti.

Sezona 14: Moćni rendžeri - Mistična sila[uredi | uredi kod]

Kada se otvore vrata između ljudskog i sveta magije, zle sile će pokušati da pokore planetu. Tada na scenu stupa čarobnica Udona(beli rendžer), koja okuplja petoro tinejdžera, kako bi postali Moćni Rendžeri Mistične Sile: Nik(crveni feniks), Ksender(zeleni minotaur), Čip(žuti garuda), Medison(plava sirena) i Vida(roze vila). Oni uz pomoć magije i najnovije tehnologije pobeđuju neprijatelje. Kao ispomoć im dolazi Solarni Vitez (Dageron) sa svojim čarobnim mačkom Đenđijem, kako bi proterali crnu magiju i zatvorili kapije zla. Nik i zmaj Ognjeno srce, mogu da se transformišu u Moćnog rendžera Ognjenog zmaja. Udona otkriva pomoću ćebeta, koje se nalazilo u Nikovom rancu, da je njen davno izgubljen sin u stvari Nik. Takođe, rendžeri otkrivaju da je do tada njihov najveći protivnik Korag, u stvari čarobnjak Linbou, koji je Udonin muž.

Emitovao RTS2

Sezona 15: Moćni rendžeri - Operacija Solarne brzine[uredi | uredi kod]

Arheolog, Endru Hartford pronašao je svemoćnu krunu „Koronu Auroru“. Pronađena je posle mnogo godina i sile zla(Moltor i Flurijus) pokušavaju da je se dočepaju kako bi pridobili apsolutnu vlast nad univerzumom. Zbog toga je poznati istraživač sakupio 5 mladih ljudi - Meka (crveni), Vila (crni), Daksa (plavi), Roni (žuti) i Rouz (ružičasti) kako bi zaustavili zle sile. Njihov zadatak je da štite krunu i pronađu njenih pet kristala, koji su sakriveni na planeti. Na njihovom putovanju pridružuje im se vanzemaljac Tajzon koji postaje Merkur Rendžer ali posle se sazna da je Mek robot i Mek koristi moći crvenog sentinel randžera.

Sezona 16: Moćni rendžeri - Pobesnela Džungla[uredi | uredi kod]

Veliko zlo sa kojima su se drevni ratnici borili generacijama - Dai Ši, uspeo je da se oslobodi posle velikog zarobljeništva i sada je zaposeo telo mladog ratnika Džeroda. Veliki kung-fu klan poznat kao „Odred kandže“ mora poslati tri mlada borca - Kejsija, Lili i Tea da zaustave monstrume koji okupiraju planetu. Njihov mentor, Ar Džej, proglašava ih Moćnim Rendžerima (crveni, žuti i plavi respektivno) i sam postaje Vuk Rendžer. U borbi im se pridružuje Dominik - Nosorog Rendžer.

Sezona 17: Moćni rendžeri - RPM[uredi | uredi kod]

U ne tako dalekoj budućnosti vekiki kompjuterski virus pod imenom Vendžiks zaposeo je sve velike kompjuterske sisteme, i dok su ljudi dogovara kako da odreaguju, on je stvorio svoju vojsku robotičkih stvorenja koji su počeli da okupiraju ceo set. Za sada, jedino sigurno mesto je grad Korint, koga čuva grupa mladih ratnika - Moćni rendžeri. Skot (crveni), Flin (plavi) i Samer (žuti) pokušaće da uz pomoć Doktorke K i njenih oružja zaustave robotsku imperiju, a pri tome pronađu još mladih ljudi koji će se boriti u odbrani grada i celog sveta.

Sezona 18: Moćni rendžeri - Samuraji[uredi | uredi kod]

Rendžeri se bore protiv zlog gospodara Zandreda i njegove vojske koji žele da poplave Zemlju vodom iz reke Sanzu i time unište civilizaciju.

Sezona 19: Moćni rendžeri - Super Samuraji[uredi | uredi kod]

Drugi dio Samuraja. Svetsku premijeru je imao 18. februara 2012.

Sezona 20: Moćni rendžeri - Megasila[uredi | uredi kod]

Premijerno svetsko emitovanje dvadesete sezone je najavljeno za početak 2013. na 20. godišnjicu Moćnih rendžera.

Kada zli vanzemaljci napadaju Zemlju čarobnjak zaštitnik Gosej sa svojim pomoćnikom robotom Tensuom pronalazi 5 tinejdžera da se bore protiv agresora. Naoružani poznavanjem borilačkih veština i drugih oblika borbe oni se pretvaraju u najnovije zaštitnike dobra.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Zvanične strane[uredi | uredi kod]

Strane ljubitelja[uredi | uredi kod]