Mlat (riba)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mlat
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Chondrichthyes
Podrazred: Elasmobranchii
Nadred: Selachimorpha
Red: Carcharhiniformes
Porodica: Sphyrnidae
Rod: Sphyrna
Vrsta: S. zygaena
Dvojni naziv
Sphyrna zygaena
Linnaeus, 1758.
Rasprostranjenost mlatova

Mlat (lat. Sphyrna zygaena) kod nas se još naziva i jaram.. To je riba iz porodice čekićarki ili Sphyrnidae. Relativno je rijedak u Jadranu, a naraste i do 5 metara duljine i do 400 kg težine. Prebiva u morima na manjim dubinama, najčešće pri samoj površini iako se spušta i do 200 m duboko. LJeti migrira sjevernije, često u skupinama velikim i više stotina jedinki. Hrani se manjim ribama, ražama i manjim morskom psima, a također i rakovima, školjkama i glavonošcima. Spolnu zrelost dostiže pri duljini od 250-300 cm. Mlat je viviparan, a ženka rađa 30-40 mladih.

Opis[uredi | uredi kod]

Ovo je druga najveća čekićarka na svijetu, najčešće naraste između 2.5-3.5 m duljine, a najveći primjerci su veliki i do 5 metara. Lako je prepoznatljiv po svojoj velikoj glavi oblika čekića ili mlata, sa kvrgom po sredini glave. Zubi su trokutastog oblika, lagano nazubljeni, a u ustima ih ima između 50 i 58. Tijelo je dugačko, mišićavo, glatko, bez izraženog grebena po sredini leđa. Prva leđna peraja je relativno velika, sa zaobljenim vrhom. Boja mlata varira od smeđe-sive do tamno maslinaste odozgo, a trbuh je svijetao, gotovo bijel. Pojedini primjerci imaju tamnije završetke na prsnim perajama.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Mlat živi u umjerenim i toplim morima, diljem svijeta, kako se to može vidjeti na slici desno. Stanovnik je obalnih područja svih oceana, a prisutan je i u Mediteranu i Jadranu[1].

Mlat u prehrani[uredi | uredi kod]

Premda se navode razni slučajevi trovanja (vidi slijedeći naslov), mlat se upotrebljava u prehrani. Načini pripreme su razni, od sušenja, soljenja, upotrebe peraja za juhu,...Jedan je od lijekova u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Napomena[uredi | uredi kod]

Postoje izvješća o trovanju prilikom konzumiranja mlata. Najčešće se trovanje javlja nakon konzumiranja jetre, a rijetko nakon konzumiranja mesa mlata. Iako se većina otrovanih potpuno oporavi, ponekad može dovesti i do fatalnog ishoda[2].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. (en) Smooth hammerhead (fishbase.org)
  2. (sh) Otrovne ribe hrvatskog Jadrana Arhivirano 2007-06-26 na Wayback Machine-u (medri.hr)

Linkovi[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Mlat
Wikivrste imaju podatke o: Mlatu