Mladen Šerić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mladen Šerić
Nema slobodne slike
Rođen/a 1943.
Garevac (BiH)
Prebivalište Osijek
Nacionalnost hrvatska
Državljanstvo hrvatsko
Obrazovanje Stomatološki fakultet u Zagrebu
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Zanimanje stomatolog-ortodont
Poznat/a po slikarstvu

Mladen Šerić (Garevac, BiH, 1943), hrvatski stomatolog-ortodont i slikar.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon završene gimnazije u Gradačcu, studirao je stomatologiju u Zagrebu, koju je diplomirao 1970. godine. Specijalizaciju iz ortodoncije završio je 1998. godine. Kao stomatolog radio je u Modriči (BiH) i Feldkirchu u Austriji.

Od 1998. godine živi u Mecama u Baranji, gdje se njegova porodica skrasila nakon progonstva iz rodne Posavine (u BiH) i brojnih seljenja po Njemačkoj i Hrvatskoj. Od 15. studenog 2013. godine je u mirovini.

Slikarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Slikarstvom, posebno akvarelom, bavi se otkad zna za sebe. Šezdesetih godina 20. stoljeća, na trećoj godini studija, prošao je prijemni ispit na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), slikarski odjel, bez namjere da je upiše, isključivo da bi dokazao samom sebi da može. Okušao se gotovo u svim tehnikama, no najdraži su mu motivi prirode, portreti i vedute, odnosno gradski motivi, u tehnici akvarela. Naslikao je preko 1.000 slika. Samostalno je izlagao u Beču, Würzburgu, Zagrebu i Osijeku (1998. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu). Njegove se slike nalaze (ili su se nalazile) u domovima nekih poznatih osoba, npr. kneza Adama von Lichtensteina i pokojne glumice Marije Schell. Ljubav prema slikarstvu odvela ga je na studijska putovanja u Austriju, Njemačku, Francusku i Nizozemsku. Studiozno je radio i usavršavao se uz djela Williama Turnera i Pikea.

Krajem 90-ih godina 20. stoljeća dr. Bogdan Mesinger napisao je da je Baranja, s izmaglicama rijeka, Kopačkim ritom i Starom Dravom, upravo čekala jednog vrsnog akvarelista koji bi je umjetničkim okom oslikao:

Wikiquote „Ono što Mladen Šerić u pojedinim akvarelima unosi u akvarel našeg podneblja moglo bi izazvati ozbiljno preispitivanje vrijednosti naših dosadašnjih sudova o domaćim akvarelistima, pa i naših vlastitih kriterija kojima smo akvarelu prilazili.“
(Bogdan Mesinger)

Za Šerićevo slikarstvo Zvonko Penović je napisao i ovo:

Wikiquote „Poslije Splita i operetnog akvarela velemajstora Tijardovića i Osijek je napokon dobio svoj - akvarel pun mekih tonova najtanjih zvukova kantilene što se razliježu maestralnim kompozicijama Šerićevih slika.“
(Zvonko Penović)

Učestvovao je na likovnoj koloniji Đola 2008. pa je zastupljen jednom slikom ("Napuštena kuća") u monografiji Likovna kolonija Petar Dobrović Darda.

Slikarstvom se bavi i njegov stariji sin Davorin, koji preferira portrete u tehnici pastela.

Izvori i vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]