Mladen Đurđević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mladen Đurđević

Mladen Đurđević (Branjin Vrh /Šećerana (Baranja)/, 5. I. 1944. – Osijek, 30. X. 2004) bio je križaljkaš, jedan od najistaknutijih u hrvatskoj i srpskoj enigmatici.

Životopis[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu pohađao je u Šumarini (1. r.), Šećerani (2-4. r.) i Belom Manastiru (5-8. r.), a srednju ekonomsku školu završio je u Osijeku. Radni vijek proveo je kao knjigovođa na "Belju", komercijalist u darđanskoj "Agrogradnji" i najvećim dijelom kao bankarski službenik (voditelj ispostave Privredne banke u Dardi). Živio je u Dardi, gdje je i sahranjen nakon smrti.

Bio je dugogodišnji sportski aktivist i neprofesionalni fotograf (fotografije je objavljivao u brojnim listovima i časopisima).

Enigmatika[uredi | uredi kod]

Prvu križaljku objavio je 1. XI. 1960. u osječkom Rebusu. Objavio je na hiljade križaljki (prestao ih je brojiti nakon 5000) u mnogim jugoslovenskim, hrvatskim i srpskim enigmatskim listovima (izdanja Čvora, Džepna križaljka, Enigma, izdanja Feniksa, Huper, Križaljke ZG-revije, Kviz, Kvizorama, Mala ukrštenica, Marbo-megaukrštenica, Razonoda miliona, Rebus, Sfinga, Slova do krova, ...), kao i u više neenigmatskih listova (Belje, Baranjske novine, Dosje XX stoljeća, Glas Slavonije, Politika, Politika ekspres i dr.).

Za svoj enigmatski rad dobio je više priznanja (npr. Kvizovu Godišnju enigmatsku nagradu "Boris Janković", 1989), uvršten je u Horvatov Leksikon zagonetača Jugoslavije (1979), u knjigu Ivice Mlađenovića Istaknuti enigmati Jugoslavije (1989) i u Leksikon srpskih enigmata (2007).

Enigmatski opus gotovo isključivo čine mu križaljke, dok je ostale enigmatske vrste (kvadrate 7x7 i 8x8, štitove, anagrame i rebuse) sastavlja povremeno. Objavljivao je pod brojnim pseudonimima: Aristid, Cooper, Dardan, Daros, Jordan, M. Baranjac, Trane, Vanja i dr.