Митровац на Тари

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mitrovac na Tari)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Митровац на Тари

Митровац на Тари
Митровац на Тари

Основни подаци
Држава Srbija Србија
Управни округ Златиборски
Становништво
Становништво (2011) ~10
Положај
Координате 43°53′N 19°33′E / 43.88°N 19.55°E / 43.88; 19.55
Временска зона средњоевропска:
UTC+1
Надморска висина 1.082 m
Митровац на Тари na mapi Srbije
Митровац на Тари
Митровац на Тари
Митровац на Тари (Srbije)
Остали подаци
Поштански број 31251
Позивни број 031


Координате: 43° 52′ 48" СГШ, 19° 33′ 00" ИГД

Митровац на Тари је насељено место, удаљено 26 km од Бајине Баште, најпознатије по великом дечјем одмаралишту.[1]

Налази се на надморској висини 1.082 метра. Број становника је десетак, али захваљујући пре свега дечјем одмаралишту, шумској секцији, многобројним туристима број оних који бораве на Митровцу се увек мери стотинама.[1]

Митровац је благо заталасан пропланак величине око 150 хектара, окружен столетном шумом у којој доминира смрча, јела и буква.[1]

Митровац је до 1956. био скоро ненасељено место када га је група природњака из Академије наука изабрала за будуће дечје летовалиште због стабилне климе, чистог ваздуха, великог броја сунчаних сати и нарочито „руже ветрова“. Наиме на Митровцу стално пирка поветарац доносећи чист ваздух и околног националног парка Тара – 22.000 хектара углавном зимзелене шуме. Ипак треба имати у виду да је Тара за разлику од Златибора „влажна“ планина.

Иако мали по димензијама и броју становника Митровац има све карактеристике туристичког места: асфалтни пут, који се зими чисти, те остаје проходан, пошта, амбуланта, ресторани, смештај у малом хотелу или приватном смештају, продавница прехрамбених производа и дискотека.

Постоје и спортски садржаји као што су фудбалски стадион, базен, кошаркашки, рукометни терени, ски лифт за почетике скијаше, риболов на оближњим језерима (пастрмка, младица...), лов на високу дивљач (медвед, дивља свиња, срндаћ...)

У непосредној близини Митровца се налази Природни резерват прве (највише) категорије Црвени поток а у оквиру њега „Тепих ливада“.

У близини Митровца су језера:

Видиковци:

На основу истраживања и вишегодишњег прикупљања података, група лекара је дошла до закључка да микроклима Митровца позитивно утиче на:

Извори[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Национални парк Митровац на Тари: Митровац на Тари, приступ 13.5.2013

Спољашње везе[uredi | uredi kod]