Mitropolija srednjezapadnoamerička

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Mitropolija srednjezapadnoamerička je bila eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Osnivanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnovana je 1963. godine sa sjedištem u Čikagu, odnosno — manastiru Svetog Save u Libertivilu. Pored parohija u Americi, obuhvatala je i parohije na teritoriji Južne Afrike. Za prvog episkopa izabran je dr Firmilijan Ocokoljić (1963—1991). Poslije dugogodišnje bolesti, umirovljen je 1991. godine. Jedno vrijeme eparhijom su administrirali episkop šumadijski g. Sava (Vuković) i vikarni episkop toplički g. Mitrofan (Kodić). Godine 1991, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je uzdigao Eparhiju srednjezapadnoameričku na stepen mitropolije i za prvog mitropolita izabrao dotadašnjeg episkopa istočnoameričkog g. Hristofora (Kovačevića).

Arondacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Shodno odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 21. maja 2009. godine izvršena je arondacija postojećih eparhija Srpske pravoslavne crkve: Srednjezapadnoameričke, Istočnoameričke, Zapadnoameričke i Kanadske Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi; i Eparhije za Ameriku i Kanadu Mitropolije novogračaničke. Tada su formirane/arondirane sljedeće eparhije: Mitropolija libertivilsko-čikaška, Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička, Eparhija istočnoamerička, Eparhija zapadnoamerička i Eparhija kanadska.

Ovom odlukom su ukinute do tada postojeće eparhije: Mitropolija srednjezapadnoamerička i Eparhija za Ameriku i Kanadu Mitropolije novogračaničke. Novoosnovana Mitropolija libertivilsko-čikaška je postala nasljednik ugašene Mitropolije srednjezapadnoameričke.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]