Mitja Ribičič

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mitja Ribičič
Mitja Ribičič


Na dužnosti
18. maj 1969. – 30. jul 1971.
Predsjednik Josip Broz
Prethodnik Mika Špiljak
Nasljednik Džemal Bijedić

Rođen/a (1919-05-19)19. 5. 1919.
Trst, Kraljevina Italija
Umro/la 28. 11. 2013. (dob: 94)
Ljubljana, Slovenija
Državljanstvo slovensko
Politička stranka Savez komunista Jugoslavije (SKJ)

Mitja Ribičič (rođen u Trstu 19. maja 1919. – umro u Ljubljani 28. novembra 2013.) bio je jugoslovenski i slovenački političar, član NOVJ, komunista i predsednik Predsedništva SFRJ.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Trstu u porodici književnika Josipa Ribičiča.

Komunističkoj partiji Slovenije priključio se 1941. godine. Tokom Drugog svetskog rata bio je član NOVJ, a kasnije jedan od vodećih članova OZNE.

Po završetku rata postao je jedan od najuglednijih jugoslovenskih političara. Za vreme svog političkog delovanja bio je na sledećim funkcijama:

Njegov sin Ciril Ribičič je pravnik, političar, pisac i redovni profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Ljubljani.

Optužnica za genocid[uredi | uredi kod]

U maju 2005. godine Državno tužilaštvo Slovenije podnelo je tužbu protiv Mitje Ribičiča koja ga tereti za zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za genocid. Optužnica je zasnovana na dokumentima koje je potpisao Ribičič, a odnosi se na likvidacije 234 ljudi, koji predstavljaju samo deo žrtava, koja je naredila OZNA u proleće 1945. godine nakon završetka Drugog svetskog rata. Nekoliko meseci kasnije, uprkos dokazima i svedočenjima, sud je odbacio optužbe zbog nedostatka dokaza.

Sam slučaj je bio kompleksne prirode jer po ustavu Slovenije nije predviđeno da neko može biti kažnjen za zločin koji nije predviđen zakonom pre nego što je zločin počinjen, a tadašnji zakon nije predviđao sankcionisanje ovakvih dela. Međutim Haška konvencija, koju je Slovenija potpisala, određuje da su sva dela koja su bila počinjena, kažnjiva po opštim načelima krivičnog prava.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Političke funkcije
Prethodi:
Mika Špiljak
Predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ
18. maj 1969 – 30. jul 1971
Slijedi:
Džemal Bijedić