Mitar Trifunović

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mitar Trifunović Učo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mitar Trifunović Učo
Član KPJ od1919.
Učešće u ratovimaPrvi svetski rat
Oktobarska revolucija
Narodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od27. novembra 1953.

Mitar Trifunović Učo (18801941), učesnik Oktobarske revolucije, jedna od najistaknutijih ličnosti radničkog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1880. godine u selu Brvniku, kod Šamca.

Još u ranoj mladosti pristupio je radničkom pokretu. S početkom Prvog svetskog rata, mobilisan je od strane austrougarske vojske i poslat na Istočni front. Posle zarobljavanja, u Rusiji je prišao radnicima i učestvovao u Oktobarskoj socijalističkoj revoluciji. Iz Rusije je kao dobrovoljac otišao na Solunski front.

Godine 1918. posle završetka rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, vratio se u Tuzlu s činom narednika-vodnika srpske vojske. Bio je jedan od istaknutih rukovodilaca i organizatora radničkog pokreta u Bosni i Hercegovini. Na listi Komunističke partije Jugoslavije izabran je, 1920. godine, za narodnog poslanika Ustavotvorne skupštine. Te godine je rukovodio štrajkom rudara, koji je trajao tri meseca i drugim štrajkom rudara, koji je poznat kao „Husinska buna“.

Posle Obznane je uhapšen kao poslanik Komunističke partije Jugoslavije. Po izlasku iz zatvora nastavlja rad na stvaranju ilegalnih partijskih organizacija i sinikata. Posle proglašenja šestojanuarske diktature, 1929. godine, ponovo je uhapšen i od Suda za zaštitu države, u Beogradu, osuđen na tri godine robije, koju je izdržao u Sremskoj Mitrovici.

U toku 1935. godine stvarao je organizacije Nezavisnih sindikata i rukovodio štrajkom drvodelja. Naročito se istakao u borbi protiv frakcionaštva unutar Komunističke partije Jugoslavije. Vlasti Tuzle su ga internirale u Bosanski Šamac, gde je ostao sve do 1940. godine.

Početkom 1941. godine vratio se u Tuzlu, gde je živeo i radio ilegalno. Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije i stvaranja ustaške Nezavisne Države Hrvatske, uhapšen je 14. avgusta, u stanu jednog rudara u Kreki, i sproveden u logor Jasenovac. Streljan je novembra 1941. godine.

Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.