Mishima: A Life in Four Chapters

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mishima: A Life in Four Chapters
RežijaPaul Schrader
ProducentMataichiro Yamamoto
Tom Luddy
ScenarioLeonard Schrader
Paul Schrader
NaracijaRoy Scheider
Ken Ogata
UlogeKen Ogata
Kenji Sawada
Toshiyuki Nagashima
Yasosuke Bando
MuzikaPhilip Glass
FotografijaJohn Bailey
MontažaMichael Chandler
Tomoyo Oshima[1][2][3]
StudioAmerican Zoetrope
Lucasfilm Ltd.
M Company
Tristone Entertainment Inc.
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
4. 10. 1985 (1985-10-04)
Trajanje120 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Japan
Jezikjapanski
engleski
Budžet5 mil. $
Bruto prihod502.758 $[4]

Mišima: Život u četiri poglavlja (engl. Mishima: A Life in Four Chapters) je američko-japanski film iz 1985. u režiji Pola Šradera o životu kontroverznog japanskog književnika Jukija Mišime, sa posebni osvrtom na okolnosti njegovog samoubistva u zgradi Japanskih odbramenih snaga. Podeljen je na četiri kraća dela: lepota, umetnost, akcija i harmonija mača i pera. Film ima složenu strukturu i sastavljen je od nehronološkog niza epizoda koje prikazuju tri ključna aspekta njegovog života. U crno-belim segmentima prikazano je Mišimino odrastanje i sazrevanje. Scene snimljene u jarkim i pastelnim bojama sa pozorišnom scenografijom predstavljaju kratke ekranizacije njegovih romana: Zlatni paviljon, Kjokina kuća i Pomamni konj. Dok su u scenama snimljenih realističkom filmskom tehnikom prikazani Mišimini poslednji dani pred samoubistvo.[5] Scena seksualnog uzbuđenja nad slikom Svetog Sebastijana i sukob školskog siledžije i Mišime iz prvog segmenta, adaptirani su iz autobiografskog romana „Ispovest maske“.

Propraćen gotovo hipnotišućom muzikom američkog kompozitora Filipa Glasa, „Mišima: život u četiri poglavlja“ je neobični portret zagonetne i paradoksalne ličnosti. Sa kompleksnom temporalnom strukturom i raznolikim vizuelnim efektima dobio je status „umetničkog filma“ i time se izdvaja iz normativnih šema američkog komercijalnog filma.[6] Nakon premijere 25. maja 1985. na Kanskom filmskom festivalu, kritičari su Šraderovo ostvarenje dočekali pohvalama. Rodžer Ibert ga je uvrstio u svoju treću knjigu najboljih filmova tvrdeći da je „Mišima : život u četiri poglavlja“ ujedno jedan od najneobičnijih i najboljih biografskih filmova ikada snimljenih.[5] Pol Šrader smatra ga svojim najboljim filmom u karijeri.[7]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Staff, Variety (1985-01-01). „Review: ‘Mishima – A Life in Four Chapters’” (engleski). Variety. Pristupljeno 2. VII 2017. 
  2. „Mishima – Philip Glass” (engleski). philipglass.com. Pristupljeno 2. VII 2017. 
  3. „'Mishima: A Life in Four Chapters' (1985) - Paul Schrader in person - August 4, 2013”. UCLA Happenings. Pristupljeno 2. VII 2017. 
  4. „Mishima: A Life in Four Chapters (1985) - Box Office Mojo”. boxofficemojo.com. Pristupljeno 22. XII 2016. 
  5. 5,0 5,1 Ebert 2010: str. 252
  6. Prince 2000: str. 285
  7. King 2014: str. 164

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]