Mirza Idrizović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mirza Idrizović
Biografske informacije
Smrt21. 12. 1997. (dob: 58)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Profesionalne informacije
Zanimanjerežiser, scenarist [1]

Mirza Idrizović (rođen u Sarajevu 1939., umro 1997.) je bio filmski i TV režiser i scenarista.

Studirao je arhitekturu u Ljubljani, završio je u Sarajevu. Radio kao scenograf na nekoliko igranih filmova, bio asistent nekolicini poznatih stranih i domaćih reditelja (Tomo Janjić, Veljko Bulajić Aleksandar Astrik, Orson Vels), te se bavio filmskom publicistikom i radio kao urednik dokumentarnih i igranih programa na TV Sarajevo.

Filmska karijera[uredi | uredi kod]

Prvi igrani film ovog autora nosi naslov Ram za sliku moje drage (1968), tema je djetinstvo i odrastanje, prisutna je humorna poetska forma i reference na tadašnji Novi talas. Idrizovićevi filmovi su smjesa humora, nostalgije, nadrealističkog prosedea, te blage tuge. Ovo su osnovne karkteristike i njegovih sljedećih igranih filmova Život je masovna pojava (1970), i Pjegava djevojka (1973)

Novu fazu u svom opusu počinje filmom Miris dunja (1982). Ratnom melodramom koja se bavi odnosom muslimana i jevreja tokom okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Ovaj film je bio jugoslovnski predstavnik za nagradu Oskar, a dobio je i Zlatnu arenu za scenario. Azra (1988) je drugi film iz Idrizovićeve ratne faze. Ovaj film govori o kraju rata u Sarajevu i položaju žene.

U pripremama za igrani film Bosanski rulet ga zatiče rat u Sarajevu. Radi za producentsku kuću Saga, i režira nekoliko kratkih dokumentarnih filmova različite tematike. Ratni rad autora udruženi u Sagi je nagrađen Feliksom Evropske filmske akademije. Na desetini svjetski festivala je prikazan i Sagin film MGM Sarajevo, gdje je Idrizović bio jedan od trojice reditelja. Režirao je veliki broj kratkih filmova od kojih su najpoznatiji i najnagrađivaniji Pismo, Kasabe, La paloma. Na televiziji će ostati zapamćen kao autor putopisne tv serije Hodoljublja.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Biografija na imdb.com pristupljeno 6. juni 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]