Mirela Holy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mirela Holy
Mirela Holy

Biografija
Datum rođenja 15. 12. 1971.
Mesto rođenja Zagreb (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Jugoslavija)
Državljanstvo  Hrvatska
Politička partija nezavisni
(ranije Održivi razvoj Hrvatske i Socijaldemokratska partija Hrvatske)
Profesija etnolog
Mandat(i)
Ministar žaštite okoline i prirode
23. decembar 2011. — 7. jun 2012.
Predsednik Vlade Zoran Milanović
Prethodnik Formirano ministarstvo

Dr. Mirela Holy (Zagreb, 15. decembar 1971) hrvatska je političarka. Bila je ministrica u Vladi Zorana Milanovića. Od 2013. do 2015. je vodila stranku Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), koju je napustila nakon neuspjeha na izborima 2015.

Biografija[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu završila je u Zagrebu, kao i srednju školu primenjenih umetnosti 1990. godine. Etnologiju i komparativnu književnost diplomirala je 1996. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistrirala je 2000. i doktorirala na kulturnim studijama 2005. godine.

U Narodnom sveučilištu Dubrava bila je voditeljica akcija i manifestacija od 1999. godine. Nakon dve godine prelazi u Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja gde je kao pripravnica, sekretarica Kabineta ministra i stručna saradnica radila do 2005. godine. Sledeće tri godine provela je u Maksima komunikacijama iz Zagreba gde je bila voditeljica projekata a kasije i izvršna direktorica.

Objavila je nekoliko stručnih radova i dve knjige: Apokalipsa (1991) i Mitski aspekti ekofeminizma (2007). Članica je Hrvatskog udruženja za odnose s javnošću i Hrvatskog etnološkog društva.

Govori engleski i španski jezik. U Hrvatskoj je jedna od najpoznatijih feministkinja i zaštitnica prava LGBT zajednice.[1][2]

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Članica je Socijaldemokratske partije Hrvatske od 1998. godine. Bila je član Izvršnog odbora stranke četiri godine, a od 2008. godine i predsednica stranačkog Saveta za zaštitu životne srednine.

Prvi put za poslanika u Hrvatskom saboru izabrana je na šestim parlamentarnim izborima 2007. godine. Za vreme ovog mandata bila je potpredsednik odbora za zaštitu životne sredine kao i član odbora za prostorno planiranje i graditeljstvo, odbora za međumarlamentarnu saradnju i odbora za ravnopravnost spolova.[3]

Na parlamentarnim izborima 2011. godine ponovo je izabrana u Sabor. Posle Izbora mandat za sastavljanje hrvatske Vlade poveren je Zoranu Milanoviću, kandidatu Kukuriku koalicije, koji ju je izabrao za ministarku žaštitu okoline i prirode 23. decembra 2011. godine.[4]

Posle afere izazvane objavljivanjem privatnih e-mailova u kojima prijateljici nastoji ishoditi posao u Hrvatskim željeznicama, 7. juna 2012. godine podnela je ostavku na mesto ministra ocenjujući da je tim svojim postupcima nanela štetu Vladi i premijeru Milanoviću.[5][6]

21. juna 2013. je objavila kako napušta SDP zbog toga što je izneverio svoj predizborni program i da će u Saboru nastaviti raditi kao nezavisna zastupnica. 29. oktobra je osnovala ekološku stranku Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), koja je najavila sudelovanje na izborima za Evropski parlament 2014.

2016. je napustila ORAH nakon neuspeha na izborima za Sabor 2015.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]