Minamoto no Yoritomo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Minamoto no Yoritomo
源頼朝
1. Kamakura šogun
Vladavina 1192. - 9. veljače 1199.
Prethodnik šogunat formiran
Nasljednik Minamoto no Yoriie
Dinastija klan Minamoto
Otac Minamoto no Yoshitomo
Rođenje 9. svibnja 1147.
Japan Atsuta, Japan
Smrt 9. veljače 1199.
 Japan

Minamoto no Joritomo (japanski: 源頼朝; 9. svibnja 1147. - 9. veljače 1199.), japanski vojskovođa i državnik iz klana Minamoto, prvi šogun u povijesti Japana i osnivač Kamakura šogunata. Vladao je od 1192. do 9. veljače 1199. godine. Ime Minamota no Joritoma veže se uz kraj jedne epohe u japanskoj povijesti, Heian perioda, te početak jedne nove epohe, Kamakura perioda.

U petogodišnjem sukobu protiv dominantnog klana Taira, porazom kod Dan-no-ure, u sklopu Genpei rata, uništena je moć Tairā. Nakon ovih događanja, Minamoto no Joritomo je 25. travnja 1185. godine postao najmoćniji čovjek u Japanu - svrgnuo je tadašnjeg cara i osnovao samurajsku državu, iako je, zapravo, sve njegove borbe vodio njegov brat, Minamoto no Yoshitsune. Godine 1192., car Go-Toba ga je imenovao šogunom, prvim u povijesti Japana, čime je osnovan Kamakura šogunat. U jeku političkih koflikata između središnje vlasti u Kjotu i lokalnih moćnika, Minamoto no Joritomo je donio konačnu prevagu na strani lokalnih šoguna, što je označilo i odredilo smjer japanske politike tokom sljedećih 700-ak godina (sve do kraha Tokugawinog šogunata i Meijijeve restauracije 1868. godine).

Minamoto no Joritomo je umro 9. veljače 1199. u dobi od 52 godine nakon što je podlegao ozljedama koje je zadobio nakon pada s konja dok se vraćao s javne ceremonije.