Milo Rakočević

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Milo Rakočević
Datum rođenja: 1910.
Mesto rođenja: Rečine, Kolašin (Kraljevina Crna Gora)
Datum smrti: 3. april 2007.
Mesto smrti: Pariz (Francuska)

Milo Rakočević (rođen 1910. Rečine, Kolašin - umro 3. aprila 2007. Pariz, Francuska) je bio oficir u vojsci Kraljevine Jugoslavije, a tokom Drugog svetskog rata pripadnik Jugoslovenske vojske u Otadžbini.

Rakočević je, po nalogu Mihailovićeve Vrhovne komande, obavljao poverljive obaveštajne zadatke i pomoću Crnih trojki likvidirao političke protivnike. U saradnji sa Italijanima, radio je na gušenju partizanskog ustanka u Crnoj Gori. U jednom izveštaju, Milo Rakočević izveštava generala Mihailovića o ubistvima antifašista uz pomoć Italijana:

Wikiquote „„Gde se pojavi najmanji nered ili pobuna odmah sa ljudstvom ugušiti... Ljudstvo je dobro opremljeno i naoružano... Hranu dobijam od Italijana... Komandant operativne jedinice dao mi je ovlašćenje da po svaku cenu uništim sve one koji su protiv naše organizacije... Svim svojim silama sa ljudstvom koje je pod mojom komandom nastojim da se ološ po svaku cenu uništi... Pomoću trojki likvidiram komuniste iz dana u dan i na javnom mestu... Ostaci komunističke partije svakog dana su sve manji... Italijani mi izlaze dosta u susret u pogledu odela a isto tako obećavaju pomoć i u hrani i obući..."[1]
(Izveštaj Mila Rakočevića generalu Mihailoviću)

Godine 1942. proglašen je od Mihailovića za četničkog vojvodu.

Posle rata bio je politički emigrant i ekonomista.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]