Vojni krst

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Military Cross)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vojni krst



Vojni krst
dodeljuje Velika Britanija i Komonvelt
Tip Vojno odlikovanje
Dodeljuje se za za junaštvo u toku aktivne operacije protiv neprijatelja
Statistika
Ustanovljen 28. decembar 1914.

Vojni krst (VK; engl. Military Cross; MC) je vojno odlikovanje britanskih oružanih snaga, treće u nivou, dodeljuje se oficirima, a od 1993. i drugim pripadnicima (podoficirima i vojnicima), kao i oficirima iz stranih savezničkih država.

Dobija se u znak priznanja za "delo ili dela za istaknuti primer tokom aktivne operacije protiv neprijatelja, dodeljuje se svim pripadnicima, na bilo kojoj poziciji u britanskim oružanim snagama ...". Godine 1979. Kraljica je odobrila predlog da se određeni broj odlikovanja, uključujući i vojni krst, može u budućnosti dodeljivati posthumno.

Istorija[uredi | uredi kod]

Nagrada je osnovana 1914. za oficire do čina kapetana. Godine 1931, odlikovanje je podignuto do čina majora i ustanovljen je i za pripadnike Kraljevskog vazduhoplovstva za akcije na zemlji. Godine 1993. preispitan je sistem dodele počasti, sa namerom za uklanjanje razlike u rangu odlikovanja za hrabrost. Tada je ukinut Vojni Orden, koji je bio treći u nivou po važnosti za pripadnike britanskih snaga. A, od tada Vojni krst se nalazi na trećem nivou, kao odlikovanje za hrabrost na zemlji za sve pripadnke britanskih oružanih snaga.

Opis[uredi | uredi kod]

  • 46 mm maksimalna visina, 44 mm maksimalna širina
  • Ukrasni srebrni krst sa pravim oružjem čiji su krakovi na krajevima ukrašen carskom krunom. Na aversu je Kraljevski skiptar u centru;
  • Revers je jednostavan, ali od 1938. nalazi se na njemu urezano ime primaoca i godina izdavanja u donjem delu krsta.
  • Traka je širine 32 mm i sastoji se od tri jednaka vertikalne pruge bele, ljubičaste i bela boje.

Nagrade[uredi | uredi kod]

  • Tokom Prvog svetskog rata, prvoj osobi kojoj je dodeljen Vojni krst je bio kapetan Francis Viktor Valington iz Kraljevske poljska artiljerija
  • Tokom Drugog svetskog rata kapetan Petar Manekshav iz indijske armije (koji je na kraju dogurao do feldmaršala), bio je predvodnik kontra-ofanzivne operacije protiv invazije japanske vojske, u Burmi. Tokom ove ofanzive bio je pogođen iz mitraljeza i teško ranjen u stomak. General-major DT Kauan primetio je da je kapetan Manekshav jedva ostao živ, svestan njegovog junačkog otpor Japanacima, a iz straha od najgoreg, skinuo je svoj orden Vojnog krsta i stavio ga teško ranjenom kapetanu Maneksahavu govoreći „umrlom licu ne može biti dodeljen Vojni krst“.
  • Prvi posthumni Vojni krst je bio dodeljen kapetanu Herbertu Vestmakotu gardijskom vojniku za junaštvo u Severnoj Irskoj u periodu od 1. februara 1980. do 30. aprila 1980. godine.
  • Prva žena koja je dobila Vojne krst je redov Mišel Noris iz kraljevskog medicinskog korpusa u sastavu kraljevske regimente „Princeza od Velsa“ u Iraku. Medalju joj je lično uručila kraljica Elizabeta II 21. marta 2007, kao rezultat njenog angažovanja u Iraku 11. juna 2006.