Milgramov eksperiment

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Osobu na kojoj je pokus izveden (uloga učitelja) (E) usmjerava nastavnik (T), koji je predmet pokusa da uzrokuje bolni strujni udar, jer on vjeruje da je tako, student (L), koji je zapravo glumac i suradnik pokusa. Učitelj je vjerovao da je student za svaki pogrješan odgovor izložen pravim električnim šokovima, ali u stvarnosti ih nije bilo.

Milgramov pokus (engl. Milgram experiment) je niz psiholoških pokusa, koji su prvi put provedeni 1961. u New Havenu. Pokuse je razvio psiholog Stanley Milgram za testiranje spremnosti prosječnih osoba suprostavljanju ili odbijanja poslušnosti uputama autoritarnoj osobi ukoliko stoje u izravnoj suprotnosti s njihovom savješću ili aktom koji bi kršio vlastita moralna načela.

Milgramov pokus je prvotno razvijen u potrazi za socijalno psihološkim objašnjenjem zločina iz doba nacionalsocijalizma. Osim toga pokus je trebao provjeriti teoriju "Germans are different" ("Nijemci su drugačiji" koja se je temeljila na pretpostavci da Nijemci imaju osobnost posebne poslušnosti prema nadređenima).

Pokusi su doveli do šokantnog zaključka. Znatan broj osoba su obavljale ono što se je tražilo od njih, i nisu se suprostavili prirodi akta ili prigovorima savjesti, dok se samo činilo da naredbe dolaze od legitimnih autoriteta.

65% sudionika bi koristili smrtonosan intenzitet električnog udara.

Oblik pokusa

[uredi | uredi kod]

Cijeli pokus bio je izveden kao igra u kojoj su svi sudionici osim osobe nad kojom se vodi pokus znali o čemu se radi.

Pokus je sastojao od toga da "učitelj" svojem "studentu" za svaku grešku u sastavu parova riječi zadaje strujni udar. Napon je povećan nakon svake pogreške za 15 volta. U stvarnosti iskusni glumac nije zadobivao strujni udar.

Kad je napon dosegao 150 V, glumac je pitao smije li biti pušten iz svoje stolice, jer ne može više izdržati bol. No eksperimentator je od ispitnika zatražio da treba nastaviti za dobrobit znanosti. Kad je "učitelj" izrazio sumnju ili rekao da ne želi dalje ići, eksperimentator ga je uvjeravao s četiri standardizirane rečenica da nastavi. Rečenice su izgovorene jedna za drugom:

  • 1: "Molim Vas nastavite!"
  • 2: "Pokus zahtijeva da nastavite!"
  • 3: "Morate nastaviti!"
  • 4: "Nemate izbora, morate nastaviti!"

TV pokus 2009.

[uredi | uredi kod]

U proljeće 2009. pokus je koristeći "autoritet televizije", umjesto na znanstvenoj razini izveden u okviru televizijske igre, a ponovljeno je i [1][2] 18. ožujka 2010. Po prvi put je emitirana u večernjem programu (uz napomenu: nije za djecu ispod 12 godina) na televizijkoj postaji France 2 nakon čega je slijedila rasprava. U tom pokusu 80% ispitanika je pristalo na uporabu najviše razine električnog napona pri kažnjavanju.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]