Mileva Filipović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mileva Filipović (Spuž 1938-2020) crnogorska je sociološkinja i politikološkinja, osnivačica akademskog postdiplomskog programa "Žene i pravo", na Pravnom fakultetu u Podgorici, koja u naučni diskurs i istraživanja u Crnoj Gori uvodi rodni aspekt. Oblasti njenog naučnog interesovanja uključuju opštu sociologiju, strukturalizam, epistemologiju i feminističke teorije.[1]


Diplomirala je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1973. godine. Kao asistentkinja zaposlena je na Pravnom fakultetu u Titogradu, 1974. godine. Magistrirala je 1976. godine, a doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1983. godine. Tokom rada na doktorskoj disertaciji boravila je u Parizu, na École Normale Supérieure kod Luja Altisera, kao stipendistkinja Vlade Francuske. U istom periodu postaje članica Odbora za pravne i političke nauke i Odbora za filozofiju i sociologiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). U zvanje vanredne profesorice izabrana je 1995. a redovne profesorice 1998. godine. U penziju je otišla 2003. godine.


U politički život se uključila kao omladinka. Bila je sekretarka Opštinskog Komiteta Omladine Crne Gore, članica Opštinskog Komiteta Saveza Komunista, članica Centralnog Komiteta Saveza Omladine Crne Gore, te izabrana za poslanicu Kulturnoprosvjetnog vijeća za period od 1963-1967. godine.


Posebno značajan dio njenog profesionalnog rada predstavljaju istraživanja položaja žena. Značajan dio njenog profesionalnog identiteta predstavlja i prevođenje sa francuskog jezika i uređivanje biblioteke "Femina" za izdavačku kuću CID.

Dobitnica je Nagrade za nauku oslobođenja Titograda 1980. god.

Izabrana bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Društvena moć žena (2003)
  • Istorijski materijalizam i strukturalizam u savremenoj sociološkoj misli (1984)
  • Radnička klasa i oslobođenje žene (1979)

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Ervina Dabižinović. 2017. "Diskursi o ženama Boke Kotorske: rodni identiteti (1815-2015)". Doktorska teza odbranjena na Univerzitetu u Novom Sadu.