Milena Benini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Milena Benini
Milena Benini na SFeraKonu 2009. godine
Rođenje24. 11. 1966
Zagreb
Smrt4. 6. 2020
Zagreb
DržavljanstvoHrvatska
Zanimanjepisac naučne fantastike

Milena Benini (Zagreb, 24. studeni 1966. - 4. lipnja 2020), hrvatska književnica, prevoditeljica.

Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Piše romane, novele i kratke priče.

Životopis[uredi | uredi kod]

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia itd. Godine 1999. bila je među finalistima izbora za najbolju priču objavljenu na internetu (Best of the Rest) s pričom Without the Middle (Priča bez sredine, kasnije objavljena na hrvatskom u zbirci Jednorog i djevica).

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje Fantasy Without Clichés-Writing Effectively, te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots te I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF. Ova je knjiga inače dobila i nagradu Eppie kao najbolja elektronska knjiga godine.


Dobitnica je i više domaćih nagrada, uključujući i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovjetku Prva koluna Margulje Krsnice na Istrakonu 2009., te SFERU za roman Kaos, objavljen u nastavcima u Futuri 1998. godine. Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu, gdje je besplatno objavila (zasad samo prvi tom) fantastičnog romana Svećenica Mjeseca. Na blogu također objavljuje i svoja razmišljanja o žanru, ženama i žolitici, a piše i za portale NOSF i Cunterview.

Kad ne piše, najčešće prevodi, (kad god može, također na području spekulativne fikcije, te je tako prevela Vodič kroz galaksiju Douglasa Adamsa kao i mnoge druge ZF-autore i autorice, a radi i na mnogim stripovima. Za relaksaciju, održava i web-stranice Centra za ženske studije u Zagrebu i prelama bilten Hrvatskog jazz kluba.

Nagrade[uredi | uredi kod]

  • Kaos, nagrada SFERA za najbolji roman, 1999.
  • McGuffin Link, nagrada SFERA za najbolju novelu, 2005.
  • Prva koluna Margulje Krsnice, istarska nagrada za priču prijavljenu na istrakonov natječaj, 2009.
  • Plesati zajedno pod polariziranim nebom, nagrada SFERA za najbolju za kratku priču, 2009.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Kaos (1998.), roman
  • Jednorog i djevica (2005.), zbirka priča
  • Svećenica mjeseca (2008.), roman
  • brojne priče koje su izašle u časopisima Sirius, Homo Volans, NOSF magazinu, Parseku, Monolithu, Ubiqu te u više godišnjih zbirki, Istrakonovih i SFeraKonskih

Izvor[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica SFere ili SFeraKona. Vidi dopusnicu.