Milan Petrović (lekar, Leskovac)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Milan Petrović.
Milan Petrović
Nema slobodne slike
Rođen/a 1958 (dob: 61–62)
Zanimanje lekar

Dr Milan Petrović (Leskovac, 1958) istaknuti je srpski lekar, urolog, koji je značajno doprineo razvoju urologije uvođenjem novih operativnih metoda i objavljivanjem naučnih publikacija.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Lekar na Urološkom odeljenju je i dr Milan Petrović, koji je rođen 1958. godine u Leskovcu. Osnovnu školu završio je u Turekovcu, a gimnaziju u Lebanu. Medicinski fakultet upisao je i završio u Nišu 1985. godine. Posle završenog fakulteta radio je na određeno vreme na hemodijalizi, a zatim kao volonter na opštoj hirurgiji. Specijalizaciju iz urologije dobio je 1991. i završio je u Beogradu 1994. godine. Potom je nastavio da radi kao specijalista u službi urologije. Za načelnika službe urologije sa hemodijalizom postavljen je 1996. i na toj dužnosti ostaje do 2000. godine. U tom periodu uvode se nove operativne metode: radikalna prostatektomija kod Ca prostate, plastika UP po Hajns—Andersonu. Prvi je uradio na odeljenju litoklas u ureteru, ureterorafiju kod stenoze uretera i prvu totalnu cistektomiju sa Mejns—Poušom.

Kao društveni radnik aktivan je u Podružnici i Sekciji urologa SLD. Učesnik je na kongresima i simpozijuma kao i na Svetskim kongresima urologa 1997. u Montrealu, zatim na Evroskim u Parizu, Beču i Madridu i Balkanskom kogresu u Budimpešti. Dobitnik je zahvalnice SLD 2000. godine.[1]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. V. Ristić, Razvoj zdravstvene službe u leskovačkom kraju 1878—2005, Leskovac, (2006). str. 260—261