Milan Lang

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Milan Lang (Volavje kraj Jastrebarskog, 10. rujna 1863.Samobor, 6. srpnja 1953.), hrvatski učitelj, pisac, prevodilac i etnograf. Brat je zagrebačkog biskupa Josipa Langa.[1]

Biografija[uredi | uredi kod]

Lang je cijeli svoj život proveo u Samoboru, iako se rodio u Jastrebarskom. U Samobor je došao 1883. kada se zaposlio kao učitelj gdje se iskazao u svom poslu. Pismenost je, zahvaljujući njemu, porasla.

Za učitelja i orguljaša imenovan je 1884., a ravnateljem je postao 1895. Utemeljio je školsku knjižnicu te prirodoslovnu zbirku koje su djelovale u sklopu škole. Škola je na Langovu inicijativu 1902. nabavila instrumente za sate glazbenog odgoja.

Lang se iskazao i kao aktivan član u neškolskim udrugama. Bio je član Općinskog odbora, tajnik i zborovođa HPD "Jeka" te tajnik vatrogasne postaje.

Zbog svih ovih zasluga Općinsko poglavarstvo proglasio ga je počasnim građaninom Samobora.

"Samobor-narodni život i običaji"[uredi | uredi kod]

U knjizi "Samobor-narodni život i običaji" Lang je opisao tadašnji život u Samoboru i njegovoj okolici. Knjiga je najprije tiskana u "Zborniku za narodni život i običaje" koju je Jugoslavenska akademija znanost i umjetnosti izdavala te je 1915. počela izlaziti kao posebna knjiga.

Suradnja sa školskim časopisima[uredi | uredi kod]

Langove su tekstove izdavali brojni školski časopisi: "Smilje", "Mali Hrvat", "Napredak" itd.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Osnovna škola Milana Langa Bregana (pristupljeno 27. travnja 2014.)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]