Mikulići (Konavle)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mikulići
Mikulići na mapi Hrvatske
Mikulići
Mikulići
Mikulići na karti Hrvatske
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Konavle
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Nadmorska visina 300 m
Geografske koordinate
 - z. š. 42.48112 N
 - z. d. 18.41124 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 105
Pošta 20219 Molunat
Pozivni broj 020
Autooznaka DU

Mikulići su naselje smješteno na krajnjem jugu Hrvatske, u istočnom dijelu Općine Konavle u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kod]

Naselje je između naselja Poljice, Pločice, Đurinići i Molunat. Selo je smješteno na padinama okrenutim moru na oko 1000 m udaljenosti od morske obale, a prosječna nadmorska visina je od oko 300 m. Od Dubrovnika je udaljeno 36 km, a od Zračne luke Dubrovnik 16 km.

Prirodne značajke[uredi | uredi kod]

Selo je svojim položajem južno orjentirano. Smješteno je u pretežito krškom kraju, okruženo šumama i pašnjacima u kojim prevladava nisko mediteransko raslinje, čempresi, masline i smokve. Klimatska obilježja su blaga, izrazito mediteranska.

Povijest[uredi | uredi kod]

Predio Mikulići bio je nastanjen još u doba Ilira (Ardijejci, Enhelejci), o čemu svjedoči velika ilirska gomila smještena na najvišoj točki sela, nadomak crkve Sv. Đurđa.

Ime naselja Mikulići spominje u povijesnim izvorima još 1420. godine u zapisima iz doba Dubrovačke Republike. Prema popisu pučanstva iz 1549. godine Mikulići su brojili 264 žitelja.

U burnoj prošlosti Konavala, Mikulići su bili više puta razoreni upadima iz susjednih zemalja, posebice 1806. od strane rusko-crnogorskih postrojbi za vrijeme Napoleonskih ratova, te u posljednjem Domovinskom ratu kada je tijekom okupacije od strane JNA i četničkih postrojbi stanovništvo protjerano, a većina kuća popljačkana, spaljena i uništena.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

U prošlosti su se Mikuljani bavili pretežito poljodjelstvom. Uzgoj maslina, vinove loze i smokava, povrtlarstvo te sitno stočarstvo bili su glavni izvori obiteljskih prihoda. Posljedice okupacije tijekom rata u Hrvatskoj prekinule su mnoge gospodarstvene aktivnosti vezane uz poljoprivredu.

Danas se uz tradicionalno poljodjelstvo gospodarska djelatnost sve više okreće prema raznim oblicima turizma, posebice agroturizmu i ruralnom turizmu.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Od kulturno-povijesnih znamenitosti u Mikulićima vrijedi istaknuti romaničku crkvu Sv. Đurđa i nekoliko Ilirskih gomila starih preko 2 000 godina, od kojih najveća svojim položajem dominira selom i okolicom, a s nje se pruža prelijep pogled na ostale gomile, selo i morsku obalu.

U najnovije vrijeme pokrenuta su speleološka istraživanja špilje u selu Mikulići, te arheološko istraživanje spomenutih ilirskih gomila.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine u Mikulićima živi 88 žitelja.[1].

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]