Mikroprekidač

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Poređenje nekih različitih prekidača.

Minijaturni prekidač sa trenutnim djelovanjem (en. miniature snap-action switch), koji je također zaštićen i često poznat kao mikro prekidač, je električni prekidač koji se aktivira veoma malom fizičkom silom, korišćenjem mehanizma prevrtanja, koji se ponekad naziva i "over-center" mehanizam.

Historija

[uredi | uredi kod]

Prvi mikro prekidač je izumio Phillip Kenneth McGall 1932. u Freeportu, Illinois, patent 1,960,020. McGall je tada bio zaposlen u kompaniji Burgess Battery Company. Godine 1937. WB Schulte,[1] McGallov poslodavac, osnovao je kompaniju MICRO SWITCH (mikro prekidač). Micro Switch zaštitni znak je vlasništvo kompanije Honeywell Sensing and Control od 1950. godine.[2] Ime je postalo generički zaštitni znak za bilo koji prekidač sa trenutnim djelovanjem.

Primjena

[uredi | uredi kod]

Uobičajene primjene mikro prekidača uključuju blokiranje vrata na mikrotalasnoj pećnici, i sigurnosne prekidače u liftovima, automatima, kao i otkrivanje zastoja papira ili drugih grešaka u fotokopirnim aparatima . Mikro prekidači se uobičajeno koriste u prekidačima za neovlašteno rukovanje na ventilima na protupožarnim sistemima i drugim vodovodnim sistemima, gdje je potrebno znati je li ventil otvoren ili zatvoren.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Shouer, Dick (1. 3. 2015). Honeywell History. Honeywell. 
  2. MICRO SWITCH Timeline - 1950s

Vanjski linkovi

[uredi | uredi kod]