Microsoft Windows Hologram

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Windows Hologram je Microsoft kompjuterska platforma mešovita realnost [1], omogućava aplikacije u kojima je prezentacija virtuelnih elemanata (u daljem tekstu Microsoft "Hologrami") pripojena sa fizičkim elementima stvarnog sveta kao da zaista postoje u zajedničkom okruženju. Varijanta Windows-a za proširenu realnost kompjutera (koja povećava fizičko okruženje iz realnog sveta sa virtuelnim elementima). Windows hologram odlikuje proširenu realnost operativnog okruženja u kojoj bilo koja Univerzalna Windows aplikacija može da radi. Pored toga, sa holografskim API (Aplikacioni programski interfejs) koji je deo Univerzalne Windows Platforme, i podrazanom kao standard u Windows 10 (uključujući verzije za telefone i male tablete i Xbox one[2] ), odlike mešovite realnosti mogu biti spremno implementirane u bilo koju Univerzalnu Windows Aplikaciju, za veliki opseg uređaja baziranih na Windows 10 operativnom sistemu.

Microsoft HoloLens[uredi | uredi kod]

Premijerni uređaj za Windows Holograf, Microsoft HoloLens su pametne naočare (eng. Smartglasses), je samostalni bežični Windows 10 kompjuter. Koristi napredne senzore, 3D optički displej[3] (eng. Optical head-mounted display) visoke definicije I prostorni zvuk da omogući proširenu realnost aplikacija, sa prirodnim korisničkim interfejsom ( eng. Natural user interface[4]) kojim korisnik interaguje preko pogleda, glasa I pokretima ruke. Kodno ime “Project Baraboo” ,HoloLens je bio razvijen 5 godina pre nego što je obajvljen 2015, ali ranije je bio zamišljen kao originalni teren napravljen kasne 2007. za ono što će postati Kinect[5] tehnološka platforma.

Microsoft očekuje da HoloLens bude dostupan ’’ U roku sa Windows 10 “ i cenom za upotrebu u preduzetnom i potrošačkom tržistu. Neimenovani Microsoft-ov izvršitelj je izjavio da će HoloLens koštati znatno više nego igračka konzola[6].

Dizajn[uredi | uredi kod]

Microsoft HoloLens je dizajniran tako što ima vizir naočare povezanim sa podesivom unutrašnjom obloženom trakom. Uređaj može da se naginje gore i dole, a prilagodjen je da može da se podešava napred i nazad u odnosu na traku za glavu. Da bi nosio HoloLens, korisnik koristi točak za podešavanje koji se nalazi u pozadini trake za glavu da osigura krunu oko glave koja nosi težinu uređaja. Tada korisnik može da spusti vizir ispred očiju.

U prednjem delu uređaja nalazi se mnoštvo senzora i odgovarajući hardver, uključujući dubinski senzor (eng. Depth sensor) , foto/video kameru, i hologramsku procesorsku jedinicu. Prednji deo vizira je progresivno toniran, od tamnijeg na vrhu gde se nalazi hardver sa senzorima do svetlijeg u donjem delu vizira. Priloženo uz deo vizira je providno kombinatorno sočivo , u kojem je projektovana slika prikazana u nižoj polovini . HoloLens mora biti naštelovan po razmaku između zenica dva oka (eng. Interpupillary distance ) individualno od različitih korisnika. Slično tome od mnogih drugih optičkih displeja, projekcija displeja za HoloLens zauzima organičen deo vidnog polja korisnika posebno u odnosu na optičke displeje za virtuealnu realnost koji pokrivaju mnogo veći deo vidnog polja. Duž donje ivice bočnih nosača od nosiočevih ušiju nalazi se par malih crvenih stereo zvučnika. Za razliku od slušalica, zvučnici ne ometaju spoljašnje zvukove, omogućavajući korisniku da čuje virtuelne zvuke zajendno sa zvucima iz stvarnog okruženja. Koristeći naučne modele ljudske lokalizacije zvuka (eng. Sound localization), HoloLens može da generiše binauralni (eng. Binaural) zvuk koji može da simulira prostorne efekte, tako da korisnik može da doživi zvuk kao da dolazi sa određene lokacije.

Na gornjoj ivici nalaze se dva para tastera: Tasteri za osvetljenje ekrana nalaze se iznad levog uha, i tasteri za regulisanje jačine zvuka nalaze se iznad desnog uha. Tasteri su različito oblikovani, jedno je konkavno a drugo konveksno, tako da ih korisnik može razlikovati na osnovu dodira.

Na kraju levog nosača nalazi se taster za napajanje i kolona od 5 tankih LED, koje zajedno koriste da indiciraju status sistema, kao što je menadzer napajanja (eng.Power management), pokazuje nivo baterije i podešavanje za power/standby mod. Mikro USB priključak za punjenje i povezivanje nalazi se duž donje ivice.

Reference[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]