Micheon od Goguryeoa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Micheon od Goguryeoa
Hangul 미천왕 ili 호양왕
Hanja 美川王, 好壤王
Revidirana romanizacija Micheon-wang ili Hoyang-wang
McCune–Reischauer Mich'ŏn-wang
Ime po rođenju
Hangul 고을불 ili 을불리 or 우불
Hanja 高乙弗 ili 乙弗利 or 憂弗
Revidirana romanizacija Go Eul-bul ili Eulbulli or U-bul
McCune–Reischauer Ko Ŭlbul ili Ŭlbulli or Ubul

Kralj Micheon od Goguryeoa (? - 331, vl. 300–331) bio je 15. po redu vladar države Goguryeo, najsjevernijeg od Tri kraljevstva Koreje. Bio je unuk kralja Seocheona i sin princa Go Dol-goa, popularnog premijera. Kada mu je oko godine 293. stric, kralj Bongsang dao pogubiti oca, Micheon se počeo skrivati, zarađujući za život kao sluga i trgovac solju. Međutim, godine 300. su dvorjani izveli puč nakon koga je Bongsang izvršio samoubistvo. Micheon je proglašen novim kraljem.

Micheonova vladavina je koincidirala sa krvavim građanskim ratom, a potom i sveopćim ustankom nomadskih naroda u susjednom Kineskom Carstvu. Micheon je to nastojao iskoristiti te je već 302. pokrenuo prve pohode na zapad, kako bi državi Goguryeo pripojio područja koja su dotada bila pod vlašću kineske dinastije Jin. Godine 313. je tako anektirao Kapetaniju Lelang, a potom 314. Kapetaniju Daifang, čime se vlast Goguryeo proširila na područje Liaodonga. Međutim, već 319. se morao suočiti sa Xianbeijima čiji je poglavica Murong Bu nastojao zavladati istim područjem. Sukobi oko tog područja su se nastavili sve do Micheonove smrti 331.

Micheon je sahranjen u Micheon-wonu. Godine 343. su njegovu grobnicu zauzeli trupe države Raniji Yan, te otele njegovo truplo kako bi od Goguryeoa dobili otkupninu.

Kraljevske titule
Prethodi:
Bongsang
Kralj Goguryeoa
300 – 331
Slijedi:
Gogug-won