Messenger (Windows servis)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
WinPopup, koji u pozadini prikazuje poruku, se prvi put pojavio u sustavu Windows for Workgroups, zajedno s nekoliko ostalih mrežnih aplikacija

Messenger je sistemski servis obavijesti namijenjen mrežama, koji je uključen u nekim verzijama Windowsa. Nije povezan s .NET Messenger Serviceom, Windows Messengerom niti MSN Messengerom/Windows Live Messengerom, iako ima slično ime.

Uslužni programi[uredi | uredi kod]

WinPopup[uredi | uredi kod]

WinPopup šalje poruke s jednog računala s Windowsima na drugo na istom LAN-u. Prisutan je u svim verzijama Windowsa od Windows for Worksgroups 3.1 do Windows ME, ali nikada nije bio uključen u operativne sisteme bazirane na Windows NT-u.

Postoji također i port za Linux s proširenom značajkom nazvanom LinPopUp, koji omogućava dodavanje računala s Linuxom u grupu. Ne mora biti uključen cijelo vrijeme, može raditi u pozadini, a poruke su enkriptirane (šifrirane).

Zloupotreba[uredi | uredi kod]

Primjer spama koji je poslan Messengerom

Messenger je izvorno bio dizajniran za sistemske administratore kako bi obavijestili korisnike Windowsa o njihovim mrežama. Često je zloupotrebljavan u svrhu prikazivanja skočnih prozora korisnicima preko Interneta, slanjem velikog broja poruka na određenim skupinama IP adresa. Ovaj je problem bio široko rasprostranjem, a kao rezultat spomenute zloupotrebe, Messenger je standardno isključen na Windowsima XP s drugim servisnim paketom (Windows XP Service Pack 2). Za razliku od Windowsa XP s prvim servisnim paketom, u ovoj je verziji također standardno bio uključen vatrozid.

Portovi koji Messenger može koristiti su 135, 137, 138 i 139. Mnogi ISPovi trenutno blokiraju pristup ovim NetBIOS portovima preko Interneta, kako bi spriječili širenje spama na taj način.

Messenger se uopće ne pojavljuje u Windows Visti i novijim sistemima; umjesto toga je zamijenjen sa starijim MSG.exe.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

Za razliku od mnogih drugih mrežnih uslužnih programa u Windowsima, Messenger koristi NetBIOS protokol; servis čeka poruku a onda ju prikaže na ekranu. Alternativni način za slanje poruke jest da ju se napiše u MailSlotu nazvanom messngr.