Merima Njegomir

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Merima Njegomir

Merima
Merima

Puno ime Merima Kurtiš
Datum rođenja 9. novembar 1953.
Mesto rođenja Zemun, SR Srbija, Flag of Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ (20. novembar 2021.)
Aktivni period 19752021
Instrument Vokal
Žanr Izvorna narodna

Merima Njegomir (Zemun, 9. novembar 1953. 20. novembar 2021) je srpska pevačica narodne muzike.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Merima Njegomir je rođena kao Merima Kurtiš u naselju Kalvariji u Zemunu. Završila je Višu turističku školu i solo pevanje u klasi Milice Popović.

Posle mnogih angažmana po hotelima širom Jugoslavije, dobija i angažmane u Beogradu. Najpre hotel „Romeo i Julija“, pa hotel „Putnik“, restoran „Romanitar“, restoran u palati „Beograđanka“. Merimu dolazi da sluša beogradska elita i poznati umetnici. Pravi prve trajne snimke za Radio Beograd sa srpskom izvornom muzikom, i prvi put nastupa na televiziji. Te 1977. godine snima i prvu ploču.

Godine 1979. Merima se udaje i dobija prezime Njegomir. Iste godine dobija status slobodnog umetnika i postaje majka - rađa kćerku Ljubicu, a zatim još i Milicu i Jelenu, i sina Marka.

Merima učestvuje na mnogim festivalima, snima nove ploče, učestvuje na komercijalnim i humanitarnim koncertima, pravi svoje solističke koncerte. Snimila je 24 albuma i preko 100 trajnih snimaka izvornih pesama za Radio Beograd. Najveće priznanje koje je dobila je Vukova nagrada za čuvanje srpske kulture. Njene najpoznatije pesme su : Ivanova korita, Ruzmarin, Opilo nas vino, Zbog tebe, Da nije ljubavi tvoje, Bol bolujem, Magle,magle, A gde si ti, Pamitim još ... Poznate su njene interpretacije tradicionalnih pesama: Zajdi,zajdi, Marijo bela kumrijo, Sejdefu majka buđaše, Što si Leno na golemo, Svu noć mi bilbil prepeva, Jutros mi je ruža procvetala. Jedna je od retkih pevača narodne muzike koja je imala niz koncerata na beogradskom Kolarcu, a u svome repertoaru peva i na dvadeset stranih jezika (među kojima i na hebrejskom, kineskom, turskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, a naročito je poznata kao interpretatorka ruskih narodnih pesama i romansi). Dobitnica je niza nagrada, među kojima je najznačajnija Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi. Kao urednica narodne redakcije RTS-a, posvećena je projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Merima Njegomir