Menas (admiral)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Menodor, također poznat i kao Menas (? - 35. pne.) bio je kilikijski pomorac, poznat kao flotovođa u službi vodećih rimskih političara svog vremena.

Vjeruje se da ga je oko godine 67. pne. zarobio Pompej tokom kampanje protiv kilikijskih pirata. Poslije ga je oslobodio i učinio svojim klijentom. Menas je uslugu vratio tako što se stavio u službu njegovog sina Seksta Pompeja koji je od 44. pne. iz svoje baze na Siciliji vodio rat s ciljem da svrgne režim Cezarovih nasljednika. U tome je Menas imao velikih uspjeha; koristeći metež nastao peruzinskim ratom, osvojio je godine 40. pne. Sardiniju, otjeravši tamošnjeg pro-oktavijanskog guvernera Marka Lurija, a potom i Korziku.

Sljedeće je godine, pak, sklopljen sporazum u Mizenu kojim je Drugi trijumvirat priznao Pompeja za gospodara središnjeg Mediterana. Menodor je, prema Plutarhovim navodima, prilikom ceremonije potpisivanja predložio Sekstu da pobije trijumvire i sam preuzme vlast nad Rimom, a što je Sekst odbio.

Godine 38. pne. je Menas, pak, izdao Seksta, organiziravši pobunu nakon koje je Sardinija prešla u trijumvirske ruke. Menas je za tu uslugu tražio da ga priznaju kao rimskog viteza. Godine 36. pne. je ponovno prešao na Sekstovu stranu, ali mu Sekst više nije vjerovao. Menas je ponovno prebjegao Oktavijanu. Godine 35. pne. je poginuo za vrijeme pohoda u Iliriku.

Menas se pojavljuje kao jedan od likova u Shakespeareovoj tragediji Antonije i Kleopatra.

Izvori[uredi | uredi kod]