Memórias Póstumas de Brás Cubas

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Memórias Póstumas de Brás Cubas
Memorias Posthumas de Braz Cubas.jpg
Kopija knjige koju je autor posvetio brazilskoj nacionalnoj biblioteci Bibliotheca Nacional
Autor(i) Machado de Assis
Država  Brazil
Jezik portugalski
Žanr(ovi) roman
Datum izdanja 1881
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)

Memórias Póstumas de Brás Cubas (sh. Posmrtni memoari Brasa Kubasa) je roman brazilskog književnika Žoakima Marije Mašada de Asisa, poznat kao jedno od najznačajnijih dela brazilske književnosti u 19. veku.

U njemu se u brazilskoj književnosti prekinula tradicija romantizma i uveo novi pravac u brazilsku književnost – realizam [1]. Pisac radikalno menja kanonsku književnost Brazila, uvodeći u roman mnoštvo inovativnih pripovednih elemenata, pre svega govor u prvom licu. Javnost je prihvatila anti-junaka Brasa Kubasa kao metafizičku ličnost koja, prešavši na onu stranu i osvrćući se od detinjstva pa do smrti u Brazilu na događaje iz svoje prošlosti, ima iskren, pošten i parodijsko-satiričan odnos prema svetu o kome pripoveda. Roman je trebalo da služi i kao književni vodič nesnalažljivom čitaocu i zbog toga ga odlikuje intertekstualnost, aluzije na razne klasične i moderne tekstove.

Pripoveda se na dve vremenske ravni: pripovedno vreme, dok nam se Kubas obraća, i pripovedano vreme. Sastavljen od 160 kratkih poglavlja u kojima se smenjuju zgode Brasa Kubasa nailazimo na jedno potpuno prazno poglavlje (139) pod naslovom O tome kako nisam postao državni ministar. Asis ovakvim metajezičkim "igrama" izvrće ruglu sopstveni tekst. Time se relativizuju stavovi i mišljenja svih ličnosti romana, a istovremeno se izaziva određena iritacija i frustracija čitalaca.

Snaga romana nije u Kubasovim dostignućima, već u trivijalnim detaljima i načinu pripovedanja o banalnom. Asis je fokusiran na parodijski odnos prema svojim likovima, koji izgleda da bolje od svoje stvarnosti ni ne zaslužuju.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]