Meleager (general)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Meleager (grčki: Mελεαγρος Meleagros; ? - 323. pne.), sin Neoptolemu, bio je makedonski oficir u službi Aleksandra Velikog. Historijski izvori ga prvi put spominju 335. pne. u pohodu protiv Geta, da bi potom sudjelovao u svim važnijim bitkama u pohodu na Aziju, sve dok neposredno pred Aleksandrovu smrt nije imenovan komandantom pješadije.

Antički izvori navode kako je Meleager bio prvi od Aleksandrovih generala koji se nakon Aleksandrove smrti 323. pne. suprotstavio planovima Perdike, komandanta Aleksandrove konjice, da se za nasljednika njegovog carstva imenuje nerođeno dijete Aleksandra i Roksane s time da bi Perdika bio regent. Meleager se umjesto toga založio da se Aleksandrovim nasljednicima imenuju već poznati i živući Aleksandrovi muški srodnici - stariji brat Filip Aridej, odnosno Heraklo, nezakoniti Aleksandrov sin s ljubavnicom Barsinom. Većina generala je stala na Perdikinu stranu, te se sa svojim jedinicama ulogorila izvan zidina Babilona. Eskalaciju sukoba je privremeno spriječio kompromis koji je isposlovao Eumen - Aleksandrovim carstvom bi kao suvladari trebali vladati Aridej i Roksanino dijete, ako bude muškarac; Perdika bi, pak, služio kao regent u ime Roksaninog djeteta.

Perdika je, međutim, pokazao političku spretnost te je lako izmanipulirao slaboumnog Filipa koga je nagovorio da zapovijedi veliku smotru vojske. Ona je bila izlika da se Meleageru vjerne jedinice opkole i prisile na predaju. 300 pripadnika, optuženih za pobunu, je pogubljeno. Meleager se pokušao skloniti u hram, ali je tamo uhvaćen i ubijen.

Izvori[uredi | uredi kod]