Mejaši (TV serija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mejaši (serija))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mejaši
Dudek (Martin Sagner), Regica (Smiljka Bencet)
i Cinober (Zvonimir Ferenčić)
Formatdramska serija
RežijaIvo Vrbanić
Zemlja porijekla SFR Jugoslavija
Jezik/cikajkavski dijalekt
Broj epizoda6
Produkcija
Producentska kompanija/eRTV Zagreb
Emitiranje
Originalni kanalJRT
Originalno prikazivanje10. 10. 1970 (1970-10-10) – 11. 11. 1970 (1970-11-11)
Kronologija
PrethodiKolinje (pilot epizoda)
SlijediGruntovčani

Mejaši su crno-bijela televizijska serija scenarista Mladena Kerstnera i redatelja Ive Vrbanića iz 1970. Uz Naše malo misto, to je druga u nizu uspješnih serija dijalektalnog karaktera[1], višekratno reprizirana na televizijskim ekranima.

O seriji[uredi | uredi kod]

Nastala je na pozivnom natječaju Televizije Zagreb 1968. Sastoji se od 6 epizoda, a pilot epizoda pod naslovom Kolinje je emitirana 14. kolovoza 1969.[2] Nakon uspjeha pilot epizode[1], napisana je cijela serija koja prati zgode i nezgode stanovnika podravskog sela. Snimana je u okolini Ludbrega, u mjestu Hrženica[3].

Mejaši su serija o suvremenom čovjeku podravskog seljaka. To nije komedija situacije nego realistični mozaik svakidašnjeg života, navika i običaja u selima gornje ili kajkavske Podravine.

– Mladen Kerstner, Studio, lipanj 1970.[1]

Osim Kerstnera i Vrbanića, u stvaranju serije sudjelovali su i Ilija Vukas (snimatelj), Ante Nola (scenograf), Vjera Ivanković (kostimograf) i mnogi drugi, te 40-ak glumaca zagrebačkih i varaždinskog kazališta.[1]

Glavna glumačka postava[uredi | uredi kod]

Epizode i kratak sadržaj[uredi | uredi kod]

  • Falinga Imbre Presvetlog
U prvoj epizodi se pojavljuje većina glavnih likova kasnije serije Gruntovčani. Presvetli želi posjeći Dudekovu i Regičinu trešnju koja pravi sjenu njegovu vinogradu. Ručak pripremljen za komisiju na kraju pojedu zajedno, ali bez komisije.
  • Krčma Grozdu
Presvetli se domišljava kako bez gradnje kuća i tvornica donijeti novac i zaradu selu. Nagovara Martina da otvori krčmu u kojoj će prodavati vino. Dobru zaradu donosit će i konobarica koju dovodi Presvetli, a zbog koje će muškarci hrliti u krčmu. Nitko od njih ne zna tajnu koju krije konobarica.
  • Parade mora biti
Štef, Martinov sin piše pismo Ivkici, Cinoberovoj kćeri da se vraća kući iz kratkotrajnog rada u tuđini. Sprema se njihovo vjenčanje, ali se njihove obitelji ne mogu dogovoriti oko miraza. U pregovorima i trgovini skoro izbija svađa koju spašava Presvetli koji kaže da dok je nas živih, parade mora biti, i parade bu.
  • Vatrogasci
Seosko vatrogasno društvo obilježava obnovu djelovanja, i sprema se parada. Nužno je obnoviti znanje iz vatrogastva, kao i vježbati za samu paradu. Presvetli je izabran za komandira, ali to nije po volji Cinoberu koji će stvari uzeti u svoje ruke kad Dudek bude u nevolji. Na kraju će se naći kompromisno rješenje za komandira.
  • Coprija
Seoski šinter Čvarkeš volio je popiti, a kad je pretjerao, nastali su problemi. Obzirom da nije volio crne mačke, u povratku iz krčme jedne večeri izvrijeđao je susjede, što mu se vrlo brzo osvetilo.
  • Pogan
Štef i Ivkica su dobili sina. Kao i kod vjenčanja, tako i u ovoj prigodi roditelji i rodbina pokušavaju voditi glavnu ulogu. Kamen smutnje ovaj put je krštenje i ime djeteta oko kojeg se nikako ne mogu dogovoriti. Kao i puno puta do sada, Presvetli je taj koji nalazi rješenje.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Kajkavski Mejaši Studio, lipanj 1970.
  2. Izmišljotine iz dišpeta Večernji list, objavljeno 16. svibnja 2006.
  3. Vatrogasni vjesnik Hrvatske vatrogasne zajednice Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u br. 6/2009., str. 91. ISSN 1331 - 7652

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]