Mei

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mei
Meilong mmartyniuk wiki.png
Restauracija mladog primjerka
Status zaštite
Status iucn3.1 EX.svg

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Troodontidae
Rod: Mei
Xu & Norell, 2004.

Mei (Kineski 寐 mèi biti u dubokom snu) je rod trudontida veličine patke. Mei je živio tijekom perioda rane krede, prije 125 milijuna godina. Njegov naziv, Mei long (Kineski 寐 mèi i 龙 lóng) znači zmaj koji spava. Mei je jedan od dinosaura sa najkraćim nazivom roda na svijetu, zajedno sa alvarezsauridom Kol iz Mongolije.

Otkriće i opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Veličina holotipnog primjerka u odnosu na čovjeka
Izgled tipičnog primjerka

Tipični primjerak IVPP V.12733 je 2004. godine pronađen u formaciji Yixian u sjevernokineskoj provinciji Liaoning. U pitanju je bio mladunac dug oko 40 cm. Skelet je potpun i izuzetno dobro očuvan u sa trodimenzionalnim detaljima. Njuška je postavljena ispod lijevog prednjeg uda, a tijelo je obavijeno repom, što je slično poziciji u kojoj se odmaraju današnje ptice. Ta pozicija je još jedan dokaz za vezu između ptica i dinosaura po pitanju ponašanja.[1] Kemijski sastav stijene na kojoj se fosil nalazi i pozicija fosila ukazuju na to da je životinja u vrlo kratko vrijeme zakopana vulkanskim pepelom.

Kao i svi trudontidi, bio je vitke građe i vjerojatno mesožder. Koža nije očuvana, pa nije poznato da li je Mei imao perje. Glava je bila uska i izdužena sa velikim očima, a zubi su bili maleni i tanki, blisko grupirani. Goljenična kost je bila duža od bedrene kosti, što znači da je Mei bio prilagođen trčanju. Dužina tijela se procjenjuje između 45 i 53 cm, a u prvom slučaju bi težio samo oko 400 grama.

Sistematika[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema sistematici Mei se svrstava u trudontide. On se smatra relativno primitivnim pripadnikom ove grupe, a možda je u bliskom srodstvu sa Sinovenatorom. Pozicija spavanja slična onoj kod ptica još je jedan pokazatelj da su ptice potekle od teropoda i dokazuje da su se mnoge ptičje osobine po pitanju ponašanja pojavile već kod ove grupe dinosaura.

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi izvor]

Mei long je prikazan u trećoj epizodi ITV serije Prehistoric Park, u kojoj više njih napada jednog člana ekipe, tražeći hranu u njegovom ruksaku. Tim poslije u blizini vulkana pronalazi nekoliko mrtvih jedinki, ugušeno otrovnim plinovima, što se zasniva na jednoj od hipoteza koje pokušavaju objasniti neobičnu poziciju fosila.[2] U istoj je seriji Mei prikazan bez perja i u suživotu sa dromeosauridom Microraptorom, koji se pojavio tek kasnije i pronađen je u mlađim stijenama formacije Jiufotang, a ne u starijim stijenama formacije Yixian u kojoj je pronađen Mei.[1][3]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 Xing Xu & Mark A. Norell (2004). "A new troodontid dinosaur from China with avian-like sleeping posture". Nature 431 (7010): 838–841. doi:10.1038/nature02898. Pristupljeno 2012-10-20. 
  2. "Animal Planet: Prehistoric Park". Discovery Communications. 2007. http://animal.discovery.com/convergence/prehistoricpark/zoo/zoo_04.html. pristupljeno 21. 08. 2007.. 
  3. Xu, X., Zhou, Z., Wang, X., Kuang, X., Zhang, F. and Du, X. (2003). "Four-winged dinosaurs from China." Nature, 421(6921): 335-340, 23 Jan 2003.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]