Mehmed Teufik Okić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hfz. Mehmed Teufik ef. Okić
Rođenje1870., Jajce
Smrt18. novembra 1932., Sarajevo
NacionalnostBošnjak
Titulanaibu-reis
PrethodnikSulejman ef. Šarac
NasljednikMehmed Džemaluddin ef. Čaušević
VjeroispovijestIslam

Hfz. Mehmed Teufik ef. Okić (Jajce, 1870.Sarajevo, 18. novembra 1932.), bošnjački je teolog, naibu-reis u razdoblju Austro-Ugarske.

Životopis[uredi | uredi kod]

Mehmed Teufik ef. Okić rođen je u Jajcu, gdje je stekao osnovno obrazovanje. Nakon završene ruždije odlazi u me­dresu u Banjaluku, gdje su mu učitelji bili Smail ef. Skopljak i hfz. Ibrahim ef. Maglajlić. Iz Banja Luke odlazi u Istanbul, gdje završava teološke nauke i stječe diplomu hafiza po sedam kiraeta. Po završetku školovanja Mehmed Teufik ef. Okić se vraća u Bosnu i Hercegovinu. U Bosni i Hercegovini je bio imam, muderris (profesor), član Ulema-medžlisa, zamjenik reis-ul-uleme dvadeset i tri godine, dvije godine naibu-reis (nakon ostavke Sulejmana ef. Šarca). Bio je dobar govornik i predavač. Držao je predavanja širom Bosne i Herce­govine. Pored predavanja o propisima vjere islama, Mehmed Teufik ef. je zagova­rao i savremeno obrađivanje zemlje, izučavanje modernih zanata i slanje muslimanske djece u svjetovne škole.

Spadao je u red najobrazovanijih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini. Biblioteka mu je brojala ne­koliko hiljada odabranih knjiga s područja svih disciplina islam­skih nauka. Bavio se i književnim radom, te proučavao književnost Bošnjaka na orijental­nim jezicima.

Posebna zasluga Mehmed Teufika ef. jeste u činjenici da je obrazo­vao veliki broj imama. Još dok je bio profesor Osman-kapetanove medrese u Gračanici dolazili su mu učenici iz cijele Bosne i Hercegovine, koje je on podizao u imame.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Mehmed Teufik ef. Okić”. majkaidijete.ba. Pristupljeno 2020-02-28. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
hfz. Sulejman ef. Šarac
naibu-reis
1912.1914.
Slijedi:
Mehmed Džemaluddin ef. Čaušević