Međunarodni aerodrom José Martí

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Međunarodni aerodrom José Martí
Aeropuerto José Martí

IATA: HAV – ICAO: MUHA
HAV na mapi Kube
HAV
HAV
Položaj zračne luke na zemljovidu Kube
Osnovni podaci
Vrsta aerodroma javni
Vlasnik  Kuba
Operater ECASA
Služi gradu Havana
Lokacija Boyeros
Nadmorska visina 64 m / 210 ft
Koordinate 22°59′21″N082°24′33″W
Uzletno-sletne staze
Smjer Dužina Površina
ft m
06/24 13,123 4,000 asfalt

Međunarodni aerodrom José Martí (španjolski: Aeropuerto José Martí; IATA: HAV; ICAO: MUHA), ponekad znan i po bivšem nazivu Aerodrom Rancho-Boyeros, međunarodni je aerodrom koji se nalazi 15 km jugozapadno od Havane, glavnog grada Kube. Aerodrom je glavno središte kompanija Cubana de Aviación, Aerogaviota i Aero Caribbean te bivše središte sovjetske kompanije Aeroflot za Latinsku Ameriku. José Martí je glavno kubansko zračno središte kako na međunarodnom tako i na domaćem planu, a godišnje kroz njega prođe nekoliko milijuna putnika. Ime je dobio u čast nacioanlnog heroja i pjesnika Joséa Martíja.

Tokom 60-ih, aerodrom je bio meta bombardiranja koje su izveli avioni B-26 u sklopu CIA-ine pomoći kubanskim disidentima koji su pokušali srušiti Fidela Castra. Kubancima je zabranjeno imati letjelice u svom vlasništvu kao i koristiti aerodrom za privatne ili komercijalne letove. Aerodrom smiju koristiti samo avioni u vlasništvu države.

Aerodrom trenutno ima četiri putnička i jedan teretni terminal. Terminal 1 se uglavnom koristi za domaće letove. Terminal 2 je otvoren 1988. godine i to primarno radi čarter letova u Sjedinjene Države. Deset godina kasnije, točnije 27. travnja 1998., kanadski premijer Jean Chrétien i tadašnji predsjednik Fidel Castro otvaraju terminal 3, koji se otad koristi za međunarodne letove. Kompanija Aerocaribbean koristi terminal 5.

Danas, kompanija Copa Airlines je strana kompanija s najviše slijetanja i polijetanja na aerodromu, oko 34 tjedno, odnonsno pet dnevno. Najčešći dolasci su iz Panama Cityja i Bogote. Aerodromom upravlja državna kompanija Empresa Cubana de Aeropuertos y Servicios Aeronáuticos.