Međunarodni aerodrom José Martí

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Međunarodni aerodrom José Martí
Aeropuerto José Martí

Jose Marti Airport.jpg

IATA: HAV – ICAO: MUHA
HAV is located in Kuba
HAV
HAV
Položaj zračne luke na zemljovidu Kube
Osnovni podaci
Vrsta aerodroma javni
Vlasnik  Kuba
Operater ECASA
Služi gradu Havana
Lokacija Boyeros
Nadmorska visina 64 m / 210 ft
Koordinate 22°59′21″N082°24′33″W
Uzletno-sletne staze
Smjer Dužina Površina
ft m
06/24 13,123 4,000 asfalt

Međunarodni aerodrom José Martí (španjolski: Aeropuerto José Martí; IATA: HAV; ICAO: MUHA), ponekad znan i po bivšem nazivu Aerodrom Rancho-Boyeros, međunarodni je aerodrom koji se nalazi 15 km jugozapadno od Havane, glavnog grada Kube. Aerodrom je glavno središte kompanija Cubana de Aviación, Aerogaviota i Aero Caribbean te bivše središte sovjetske kompanije Aeroflot za Latinsku Ameriku. José Martí je glavno kubansko zračno središte kako na međunarodnom tako i na domaćem planu, a godišnje kroz njega prođe nekoliko milijuna putnika. Ime je dobio u čast nacioanlnog heroja i pjesnika Joséa Martíja.

Tokom 60-ih, aerodrom je bio meta bombardiranja koje su izveli avioni B-26 u sklopu CIA-ine pomoći kubanskim disidentima koji su pokušali srušiti Fidela Castra. Kubancima je zabranjeno imati letjelice u svom vlasništvu kao i koristiti aerodrom za privatne ili komercijalne letove. Aerodrom smiju koristiti samo avioni u vlasništvu države.

Aerodrom trenutno ima četiri putnička i jedan teretni terminal. Terminal 1 se uglavnom koristi za domaće letove. Terminal 2 je otvoren 1988. godine i to primarno radi čarter letova u Sjedinjene Države. Deset godina kasnije, točnije 27. travnja 1998., kanadski premijer Jean Chrétien i tadašnji predsjednik Fidel Castro otvaraju terminal 3, koji se otad koristi za međunarodne letove. Kompanija Aerocaribbean koristi terminal 5.

Danas, kompanija Copa Airlines je strana kompanija s najviše slijetanja i polijetanja na aerodromu, oko 34 tjedno, odnonsno pet dnevno. Najčešći dolasci su iz Panama Cityja i Bogote. Aerodromom upravlja državna kompanija Empresa Cubana de Aeropuertos y Servicios Aeronáuticos.