Međuentitetska linija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Podjela Bosne i Hercegovine na entitete
Međuentitetska linija kod mesta Mahala.

Međuentitetska linija deli Bosnu i Hercegovinu na dva entiteta, Republiku Srpsku i Federacije Bosne i Hercegovine. Ukupna dužina međuentitetske linije je 1.150 km.

Međuentitetska linija uglavnom ide duž linije fronta na kraju rata u Bosni i Hercegovini uz neka velika prilagođavanja (najznačajnija u zapadnom delu zemlje, i u Sarajevu i oko njega), načinjena na Daytonskoj mirovnoj konferenciji.

Sadašnja administrativna podela Bosne i Hercegovine je dogovorena u okviru ustava koji čini Aneks 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir zaključenog na Daytonskoj mirovnoj konferenciji u novembru 1995, a potom potpisan u Parizu 14. decembra 1995. Ključna komponenta ustava je povlačenje međuentitetske linije, na koji se odnose mnogi drugi zadaci iz drugih aneksa.

Daytonski pregovori su prvi slučaj u kojima je korištena trodimenzionalna satelitska tehnologija i digitalna kartografija da se odrede granice u zvaničnom sporazumu. Zbog brzine i intenziteta pregovora (posebno pri kraju), niz sastanaka komisija za međuentitetsku liniji se održao tokom prvih 6 meseci misije IFOR da se razreše detalji na nekim delovima linije (naročito u Sarajevu). Više od 40 promena međuentitetske linije su dogovorene na sastancima kojeje vodio general Majkl Vilkoks. Promene je odobriozapovednik IFOR-a admiral Lejton V. Smit u julu 1996.

Danas međuentitetsku liniju između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine više ne kontrolišu vojska i policija, niti postoje granične kontrole.

Odluka Ustavnog suda[uredi | uredi kod]

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u svojoj prvoj parcijalnoj odluci broj U 5/98, odlučio o pitanju da li Ustav Republike Srpske u svom tekstu može da koristi reč "granica" umesto "linija". Sud je izjavio:

Odredba Ustava RS, koji se odnosi se na "granicu" između Republike Srpske i Federacije BiH, nije u saglasnosti sa Ustavom BiH (član III Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini govori o "graničnoj liniji" između dva entiteta, dok član X koristi termin „granica“ u smislu granica između država).

Zbog toga je Ustav Republike Srpske morao da se menja, što je učinjeno sa Amandmanom broj LXVIII, koji je promeni reč "granica" u amandmanu LV paragrafu 2 stava 2 Ustava Republike Srpske.[1]

Opštine izmenjene međuentitetskom linijom[uredi | uredi kod]

Opština u FBiH Opština u RS-u Naselja podeljena međuentitetskom linijom
Bosanska Krupa Krupa na Uni Veliki Dubovik
Sanski Most Oštra Luka Sasina
Bosanski Petrovac Petrovac-Drinić
Tešanj Teslić Vrela
Drvar Istočni Drvar
Kupres Kupres Republike Srpske Rastičevo
Jajce Jezero
Dobretići Skender Vakuf-Kneževo
Ključ Ribnik
Doboj-Jug Doboj
Doboj-Istok Doboj
Gračanica Bosansko Petrovo Selo
Kalesija Osmaci
Gradačac Pelagićevo
Orašje Donji Žabar
Domaljevac-Šamac Bosanski Šamac
Odžak Vukosavlje
Odžak Brod Brusnica Mala
Čelić Lopare
Teočak Ugljevik
Sapna Zvornik Baljkovica
Stari Grad Istočni Stari Grad
Novo Sarajevo Istočno Novo Sarajevo
Ilidža Istočna Ilidža
Trnovo (FBiH) Trnovo Republike Srpske
Pale-Prača Pale
Goražde Novo Goražde
Foča-Ustikolina Foča (Srbinje)
Ravno Trebinje
Mostar Istočni Mostar
Stolac Berkovići
  • novoformirane opštine su označene podebljanim slovima

U vreme potpisivanja Daytonskog sporazuma, opština Brčko je takođe podeljena između FBiH i RS, ali je kasnije pretvorena u distrikt Brčko, koji povezuje Tuzlansko-Podrinjski kanton sa posavskim kantonom u Federaciji BiH, (odnosno, opštine Pelagićevo i Donji Žabar sa opštinama Lopare i Bijeljina u Republici Srpskoj).

Reference[uredi | uredi kod]