McCabe & Mrs. Miller

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice McCabe and Mrs. Miller)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
McCabe & Mrs. Miller
poster koji je izradio Richard Amsel
RežijaRobert Altman
ProducentMitchell Brower
David Foster
ScenarioRobert Altman
Brian McKay
PredložakMcCabe; autor:
Edmund Naughton
UlogeWarren Beatty
Julie Christie
René Auberjonois
Michael Murphy
William Devane
Shelley Duvall
John Schuck
Keith Carradine
Bert Remsen
FotografijaVilmos Zsigmond
MontažaLou Lombardo
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
24. 6. 1971 (1971-06-24)
Trajanje121 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod8,200.000 $[1]

McCabe & Mrs. Miller (sh. McCabe i gđa Miller), u Jugoslaviji prikazivan pod naslovom Kockar i bludnica, je američki vestern film snimljen 1971. godine u režiji Roberta Altmana, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja njegove filmografije.

Predstavlja adaptaciju romana McCabe Edmunda Naughtona. Protagonist, čiji lik tumači Warren Beatty, je profesionalni kockar John McCabe koji početkom 20. vijeka dolazi u rudarsko naselje u državi Washington te se, koristeći vlastitu hvalisavost i priče o karijeri revolveraša, nametne njegovim žiteljima, otvori bordel, a kasnije, uz pomoć iskusne cockney prostitutke Constance Miller (čiji lik tumači Julie Christie) i niz uspješnih trgovina. Radnja prikazuje kako sve njih namjerava otkupiti velika rudarska kompanija, te McCabe, nakon što je svojom nespretnošću upropastio pregovore o prodaji, postane metom njenih profesionalnih ubica.

McCabe & Mrs. Miller je napravljen je u vrijeme kada su mnoga tadašnja hollywoodska ostvarenja vestern-žanra zauzimala revizionistički pristup prema historiji Divljeg Zapada, odnosno potpuno izokretala tadašnje žanrovske konvencije. Altman, koji je svoje ostvarenje sam nazvao "anti-vesternom", je u svom filmu protagonista prikazao kao antiheroja koji se bogati kroz kocku i prostituciju, a iza svoje hvalisave vanjštine krije karakter kukavice. Kritičarima je, međutim, od sadržaja daleko više u oči upao Altmanov stil - bilo da je riječ o "lutajućoj" kameri koja nastoji u što manje kadrova zabilježiti što više različitih likova i aktivnosti ili fotografiji Vilmosa Zisgmonda koja kroz posebne filtere stvara sjetni ugođaj. Poseban doprinos atmosferi filma je dao i soundtrack koji se sastoji od pjesama koje je napisao i izvodio znameniti kanadski muzičar Leonard Cohen. McCabe & Mrs. Miller je imao solidan komercijalan uspjeh, ali i izuzetno dobre kritike, pa ga se često navodi kao jedno od najboljih filmskih ostvarenjaa svog vremena.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Box Office Information for McCabe & Mrs. Miller. The Numbers. pristup 14. IV 2012.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]