McCabe & Mrs. Miller

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
McCabe & Mrs. Miller

poster koji je izradio Richard Amsel
Režija Robert Altman
Producent Mitchell Brower
David Foster
Scenario Robert Altman
Brian McKay
Predložak McCabe; autor:
Edmund Naughton
Uloge Warren Beatty
Julie Christie
René Auberjonois
Michael Murphy
William Devane
Shelley Duvall
John Schuck
Keith Carradine
Bert Remsen
Fotografija Vilmos Zsigmond
Montaža Lou Lombardo
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
24. jun 1971 (1971-06-24)
Trajanje 121 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 8,200.000 $[1]

McCabe & Mrs. Miller (sh. McCabe i gđa Miller), u Jugoslaviji prikazivan pod naslovom Kockar i bludnica, je američki vestern film snimljen 1971. godine u režiji Roberta Altmana, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja njegove filmografije.

Predstavlja adaptaciju romana McCabe Edmunda Naughtona. Protagonist, čiji lik tumači Warren Beatty, je profesionalni kockar John McCabe koji početkom 20. vijeka dolazi u rudarsko naselje u državi Washington te se, koristeći vlastitu hvalisavost i priče o karijeri revolveraša, nametne njegovim žiteljima, otvori bordel, a kasnije, uz pomoć iskusne cockney prostitutke Constance Miller (čiji lik tumači Julie Christie) i niz uspješnih trgovina. Radnja prikazuje kako sve njih namjerava otkupiti velika rudarska kompanija, te McCabe, nakon što je svojom nespretnošću upropastio pregovore o prodaji, postane metom njenih profesionalnih ubica.

McCabe & Mrs. Miller je napravljen je u vrijeme kada su mnoga tadašnja hollywoodska ostvarenja vestern-žanra zauzimala revizionistički pristup prema historiji Divljeg Zapada, odnosno potpuno izokretala tadašnje žanrovske konvencije. Altman, koji je svoje ostvarenje sam nazvao "anti-vesternom", je u svom filmu protagonista prikazao kao antiheroja koji se bogati kroz kocku i prostituciju, a iza svoje hvalisave vanjštine krije karakter kukavice. Kritičarima je, međutim, od sadržaja daleko više u oči upao Altmanov stil - bilo da je riječ o "lutajućoj" kameri koja nastoji u što manje kadrova zabilježiti što više različitih likova i aktivnosti ili fotografiji Vilmosa Zisgmonda koja kroz posebne filtere stvara sjetni ugođaj. Poseban doprinos atmosferi filma je dao i soundtrack koji se sastoji od pjesama koje je napisao i izvodio znameniti kanadski muzičar Leonard Cohen. McCabe & Mrs. Miller je imao solidan komercijalan uspjeh, ali i izuzetno dobre kritike, pa ga se često navodi kao jedno od najboljih filmskih ostvarenjaa svog vremena.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Box Office Information for McCabe & Mrs. Miller. The Numbers. pristup 14. IV 2012.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]