Mavrovsko jezero

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mavrovsko jezero
LakeMavrovo.jpg
Lokacija
Položaj Zapadna Makedonija
Države  Makedonija
Koordinate 41°42′″N20°46′″E
Hidrografija
Vrsta umjetno
Površina 13,7 km²
Aps. visina 1.233 m
Dužina 10 km
Širina km
Dubina 50 m
Hidrologija
Pritoke Mavrovska reka, Radika

Mavrovsko jezero (makedonski: Мавровско Езеро) je umjetno jezero koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Makedonije, na nadmorskoj visini od 1 200 m., između visokih šumovitih planina.

Lago Mavrovo, Macedonia, 2014-04-17, DD 29.JPG

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Jezero je sa juga ograđeno šumovitom i travnatom planinom Vlainicom, a sa sjevera ograncima Šar planine. Sve do 1947 godine na istom mjestu nalazila se je Mavrovska kotlina, niz koju je tekla Mavrovska reka. Tada je izgrađena velika zemljana brana, na izlazu rijeke iz kotline prema rijeci Radiki, i tako je nastalo Mavrovsko jezero. Jezero se puni, uz manje dotoke u osnovi vodama rijeke Radike, podzemnim kanalima. Vode Mavrovskog jezera koriste se za rad hidroelektrane - Vrben i za navodnjavanje. U toku zime, jezero se ledi.

Novoizgrađeno jezero naplavilo je 1,370 hektara zemljišta (pretežito livada) i sakupilo oko 357 milijuna m³ vode.

  • Mavrovsko jezero je dugo 10 km, i široko između 3 do 5 km
  • Najveća dubina jezera je 50 m, i nalazi se u blizini brane koja je visoka 54 m, i duga 210 m a široka 5 m, u branu je ugrađeno 705 000 m³ ,materijala.

Mavrovsko jezero je poribljeno sa pastrvom i drugim ribljim vrstama, tako da je danas omiljeno odredište sportskih ribolovaca i rekreativaca.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]