Mauro Codussi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mauro Codussi
renesansa
Biografske informacije
Rođenjeoko 1440 selo Lenna pored Bergama, Italija
Smrt1504
Venecija
Opus
Poljekiparstvo-arhitektura
PraksaVenecija
Znamenita djela

Mauro Codussi (selo Lenna pored Bergama, oko 1440. – Venecija, 1504) bio je talijanski kipar i arhitekt rane renesanse koji je najveći i najplodniji dio života proveo u Veneciji.

Biografija[uredi | uredi kod]

Mauro je rođen u malom selu u dolini Brembana pored Bergama, školovao se i odrastao u Ravenni u Emiliji. Od 1467 živi u Veneciji gdje je značajno pridonio arhitekturi grada i promjeni konzervativnog venecijanskog ukusa koji je obožavao gotičko-bizantinsku kićenost.

Codussi je na otoku San Michele podigao prvu venecijansku renesansnu crkvu San Michele 1469. godine. Nakon toga dogradio je gornje dijelove crkve San Zaccaria (od 1483. bio je protomajstor), u duhu renesanse.[1] Donji dio crkve prije njega oblikovao je Antonio Gambello, u tradicionalnom gotičkom duhu.[1] Od 1492. gradi crkvu Santa Maria Formosa.

Torre dell'Orologio na trgu Svetog Marka

Od 1491. do 1505. radi kao protomajstor na obnovi (zapravo potpuno novoj gradnji) izgorjele Scuola Grande di San Marco. S kolegom Bartolomeom Bonom od 1495. do 1496. radi na podizanju i ukrašavanju Tornja sa satom (Torre dell'orologio) na trgu Svetog Marka kojeg je osobno projektirao.

Između 1485. i 1490. Codussi je projektirao i izveo prvu renesansnu palaču u gradu Ca' Lando-Cornaro (danas Cornaro-Spinelli).[2] Codussi je također projektirao i palaču Vendramin-Calergi u kojoj je smješten današnji Venecijanski kazino, nju je otpočeo graditi 1481. ali je nije uspio dovršiti zbog smrti, pa je radove nastavila klesarska radionica (bottega) Lombardo koja ju je dovršila 1509. godine. Pred kraj života 1495. projektirao je crkvu San Giovanni Crisostomo, ali ni nju nije uspio dovršiti za života.

Mauro Codussi bio je prvi venecijanski renesansni arhitekt koji je pomogao da se taj toskanski stil proširi Venecijom.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Deborah Howard: Architectural History of Venice (2 izdanje, 2004)
  • Bergamo ed il suo territorio, Dizionario enciclopedico. Bolis edizioni, 2004

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]