Maude (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Maude
Formatsitcom
KreatorNorman Lear
NastupajuBeatrice Arthur
Bill Macy
Adrienne Barbeau
Conrad Bain
Rue McClanahan
Esther Rolle
Hermione Baddeley
J. Pat O'Malley
Marlene Warfield
Uvodna temaDonny Hathaway: "And Then There's Maude"
Zemlja porijekla Sjedinjene Američke Države
Broj serijala6
Broj epizoda141
Produkcija
Trajanjecca. 30 minuta
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje12.9. 1972. – 22.4. 1978.

Maude je bio američki polusatni televizijski sitcom koji se prvotno emitirao na CBS-u od 12.9. 1972. do 22.4. 1978.

Serija je bila spin-off popularnog sitcoma All in the Family. Njegov autor, kao i autor originala bio je producent Norman Lear.

Glavna zvijezda Maude bila je Beatrice Arthur u ulozi Maude Findlay, sredovječne, liberalno orijentirane supruge koja je živjela u njujorškom predgrađu Tuckahoe, zdušno prihvatila feministički pokret women's lib, uvijek glasala za kandidate Demokratsku stranke, podržavala pravo na abortus, te propovijedala, iako ponekad prilično nespretno, rasnu i spolnu jednakost.

Maude - dva puta obudovjela i jednom rastavljena - je živjela sa svojim suprugom Walterom Findlayem (Bill Macy), kćerkom Carol (Adrienne Barbeau) koja je dijelila njene feminističke nazore i sinom Philipom (Kraig Metzinger). Najbliži susjedi Findlayevih su bili bračni par - republikanski liječnik i Walterov najbolji prijatelj dr. Arthur Harmon (Conrad Bain) te njegova rastresena supruga Vivian (Rue McClanahan).

U prvim sezonama je stalna članica postave bila crna kućna pomoćnica Florida Evans (Esther Rolle), koja se publici toliko svidjela da je 1974. postala junakinjom spin-offa Good Times.

Norman Lear, poznat po svojim liberalnim i lijevim uvjerenjima, koja su korespondirala političkoj i svjetonazorskoj klimi SAD 1970-ih, je i ovaj sitkom iskoristio kako bi promicao takve stavove, iako je glavna junakinja ponekad bila izložena kritici kao "limuzinski liberal". S druge strane, ponekad su ti stavovi bili eksplicitno iznošeni kroz vrlo posebne epizode, poput one u kojoj se vrši abortus, konzumiraju lijekove za smirenje, odlaze psihijatru ili postaju žrtvama porodičnog nasilja.

Bilješke[uredi | uredi kod]