Mattabesec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mattabesec (Mattabesic, Matabesec, Matabezeke, Matabeseck, Matowepesack, Mattabeeset, Mattabeseck, Mattabesek, Mattabesick, Mattabesicke, Mattabesett, Mattapeaset, Mattebeseck, Seqvin), pleme ili skupina plemena američkih Indijanaca porodice Algonquian koji su nekada živjeli u Connecticutu, nastanjujući krajeve na obje obale rijeke Connecticut od Wethersfielda do Middletowna. Prema Ruttenberu bili su člaovi konfederacije Wappinger. Jezično pripadaju porodici Algonquian, a služili su se r-dijelaktom. Plemena skupine Mattabesec bili su 1. Hammonasset sa ušća rijeke Hammonasset; 2. Massaco, blizu Simsburya i Cantona; 3. Menunkatuc, na obali blizu Guilforda; 4. Paugussett ili Milford Indijanci na istočnoj strani rijeke Housatonic; 5. Peaquanock, zapadno od Housatonica; 6. Podunk, blizu East Windsor i East Hartford, na istočnoj strani Connecticuta; 7. Poquonock blizu Windsor Locksa; 8. Potatuck u dolini Housatonic, između Newtowna i Woodburya; 9. Quinnipiac ili Quiripi na zaljevu New Haven: 10. Sicaog na mjestu Hartforda; 11. Tunxis, zapadno od Hartforda; 12. Wangunk, na obje obale Connecticuta, između Hartforda i Haddama; i 13. Weantinock ili New Milford Indijanci u dolini Housatonic.

Rana populacija (1600.) Mattabeseca iznosila je između 10,000 i 20,000 u kojih 60 sela, no uskoro nakon dolaska bijelih kolonista, razne epidemije svele su im broj na oko 5,000 (1620.). Broj im opada i kasnije, a u suvremeno vrijeme ostaci ovih plemena organizirali su se u dvije plemenske skupine, to su Golden Hill Paugussett, blizu Colchestera u Connecticutu, sa kojih 120 pripadnika i Schaghticoke ili Scaticook blizu Kenta u Connecticutu, sa kojih 350 pripadnika. Schaghticoke iz Connecticuta, ne smiju se pobrkati sa istoimeni plemenom iz New Yorka, koji su porijeklom od Mahicana. Ostalih Mattabesec potomaka ima među Brotherton i Stockbridge Indijancima u Wisconsinu.

Kulturno su Mattabeseci bili slični ostalim obalnim algonkinskim plemenima. Uz riječne doline uzgajali su kukuruz, grah i razne tikve, te sezonski migrirali na druga područja zbog lova i ribolova. Bili su poznati po izradi kvalitetnih wampuma.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]