Matilda od Boulognea

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Matilda I, grofica Boulognea)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Matilda od Boulognea
Vladavina 22. decembar 1135 – 7. april 1141
1. novembar 1141 – 3. maj 1152
Krunidba 22. mart 1136
Tenure 1125 – 3. maj 1152
Prethodnik Eustache III od Boulognea
Nasljednik Eustace IV
Suprug/a Stephen od Engleske
Potomstvo Eustache IV od Boulognea
Marie I, grofica Boulognea
Guillaume I, grof Boulognea
Kuća Kuća Boulogne
Otac Eustache III od Boulognea
Majka Mary od Škotske
Rođen/a o. 1105
Boulogne, Francuska
Umro/la 3. 5. 1152. (dob: oko 46–47)
Opatija Faversham

Matilda I (ili Maud) (francuski: Mathilde de Boulogne; 1105? – 3. maj 1152) bila je suo jure grofica Boulognea, kao i kraljica Engleske, odnosno supruga kralja Stephena.

Rodila se u Boulogneu kao kćer grofa Eustacea III i škotske princeze Mary. Bila je u bliskom srodstvu sa imenjakinjom, caricom Matildom, koja će kasnije biti glavni suparnik njenom mužu u engleskom građanskom ratu. Godine 1125. se udala za Etiennea, grofa od Bloisa, kome je rodila sina po imenu Balduin koji nije preživio djetinjstvo. Iste je godine od oca naslijedila grofoviju, kojom je počeo upravljati njen muž. Etienne i Matilda su nakon braka neko vrijeme živjeli u Engleskoj na dvoru kralja Henryja I.

Nedugo nakon kraljeve smrti je Etienne iskoristio blizinu luka u Boulogneu kako bi se iskrcao u Engleskoj i ishodio svoje proglašenje za kralja. U to vrijeme je Matilda bila trudna; preko La Manchea je prešla nakon što je rodila svog sina i budućeg nasljednika Eustacea. 22. marta 1136. je službeno okrunjena za englesku kraljicu.

Matilda se za vrijeme građanskog rata istakla kao sposoban diplomat, ali i vojskovođa. Na samom početku sukoba je uspješno dovela vojsku iz Flandrije, a na sjeveru sklopila savez sa Davidom I od Škotske. Nakon što joj je muž poražen i zarobljen u bitci kod Lincolna 1141. je vodila uspješnu kontraofenzivu i protjerala svoju imenjakinju iz Londona, a potom je porazila u bitci kod Winchestera 14. septembra. Tada je zarobljen caričin polubrat Robert od Gloucestera koga je uspješno zamijenila za muža.

Uz Balduina i Eustacea je imala još troje djece - sina Guillaumea i kćer Marie, koje su također vladali Boulogneom, te kćer Matildu.

Umrla je od groznice 1152. Muž ju je nadživio dvije godine, a njegova smrt je označila kraj građanskog rata i pobjedu Carice Matilde. Njeni potomci su, međutim, naslijedili Boulogne.

Preci[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Eustace III
grofica Boulognea
1125–1151
Stephen
Slijedi:
Eustace IV
Engleska kraljevska porodica
Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Adeliza of Louvain
kraljica Engleza
22. decembar 1135 – 3. maj 1152
Upražnjen/a
Titulu preuzeo/la
Eleanor od Akvitanije