Mastodon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Maskota Mastodona
Maskota društvene mreže Mastodon

'Mastodon je Slobodni softver za pokretanje self-hosting usluge društvenog umrežavanja. Ima microblogging značajke slične Twitteru, koje nudi veliki broj neovisno pokrenutih čvorova, poznatih kao instance , a svaki ima svoj kodek ponašanja, uvjeti usluge, pravila privatnosti, opcijama privatnosti i pravilima moderiranja.[1][2][3]

Svaki korisnik je član određene instance Mastodon (koja se naziva i poslužitelj), koja može interoperirati kao federativna društvena mreža, dopuštajući korisnicima na različitim instancama međusobnu interakciju. Time se korisnicima daje fleksibilnost odabira čvora čija pravila preferiraju, ali zadržavaju pristup većoj društvenoj mreži. Mastodon je također dio Fediverse skupine poslužiteljskih platformi, koje koriste zajedničke protokole koji korisnicima omogućuju interakciju s korisnicima na drugim kompatibilnim platformama,[4] kao što je PeerTube i Friendica. Mastodon koristi crowdfunding i ne sadrži oglase.

Mastodon je kreirao Eugen Rochko i najavljen na Hacker News u listopadu 2016.,[5] a veliki skoku u popularnosti je dobio kada je Elon Musk obavio akviziciju Twittera.

Reference[uredi | uredi kod]