Mary Boleyn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ledi Mary Boleyn

Mary Boleyn (kasnije Mary Carey i Mary Stafford; 1499 - 19. juli 1543) je bila ljubavnica suparničkih kraljeva - Franje I Francuskog i Henrika VIII Engleskog - i sestra Anne Boleyn, engleske kraljice.

Porodica[uredi | uredi kod]

Danas se vjeruje da je Mary bila najstarije dijete svojih roditelja, Thomasa Boleyna, vikonta Rochforda (kasnije 1. grof od Ormondea i 1. grof od Wiltshirea) i ledi Elizabeth Howard (brakom Elizabeth Boleyn, vikontica Rochford, grofica od Ormondea i grofica od Wiltshirea). [1][2] Mary je rođena oko 1499. godine, a nakon nje uslijedila je sestra Anne i brat George (rođen 1504). [1]

Život u Francuskoj[uredi | uredi kod]

Godine 1514. Maryin otac je osigurao svojoj kćeri mjesto dvorjanke princeze Marije od Engleske, koja se spremala za put u Francusku, gdje se trebala udati za francuskog kralja Luja XII i postati francuska kraljica. Nakon nekoliko sedmica sve engleske dvorjanke nove francuske kraljice poslane su nazad u Englesku, ali Mary je ostala zahvaljujući očevim diplomatskim vezama sa francuskim dvorom.

Čak i kada se kraljica Marija nakon smrti Luja XII vratila u Englesku, Mary i njena sestra Anne su ostale na dvoru i nastavile služiti novom kralju i kraljici, Franji I i Klaudiji, vojvotkinji Bretanje. Mary je u Francuskoj navodno imala nekoliko ljubavnih afera, ali danas se smatra da su priče o njenim vezama preuveličavane. [3]

Prvi brak[uredi | uredi kod]

Ser William Carey

Vratila se u Englesku 1519. godine i postala dvorjanka tadašnjoj kraljici Engleske, Katarini Aragonskoj.

Ubrzo po povratku, tačnije 4. februara 1520. godine, Mary se udala za ser Williama Careya, bogatog i moćnog dvorjanina, te tako postala ledi Carey. Mary je nedugo nakon vjenčanja postala ljubavnica kralja Henrika VIII, čijoj je supruzi služila. Njihova afera nikada nije bila popularna tema, te Mary stoga nije uživala ni slavu, ni bogatstvo, niti moć koju su ljubavnice francuskih i ostalih kraljeva često uživale. [4] Njihova afera završila je prije rođenja prvog Maryinog djeteta, Henry Careya, i govorilo se da je Maryin sin kraljevo kopile. [1] Ledi Carey je rodila i kćerku, ledi Catherine Carey, kasnije ledi Catherine Knollys.

Maryina sestra se vratila u Englesku u januaru 1522. godine i postala mnogo popularnija od nje. Mary je bila ljepša, ali Anne je bila ambicioznija i inteligentnija; kada je postala kraljeva ljubavnica odbijala je spavati sa njim sve dok je ne oženi. Godine 1527. Henrik je bio odlučan u namjeri da poništi svoj brak sa Katarinom Aragonskom i oženi Anne. Godinu dana kasnije, za vrijeme epidemije misteriozne bolesti znojenja, Mary je ostala udovica sa velikim dugovima. Anne, koja je udavši se za Henrika VIII 1533. godine postala kraljica Engleske, za Mary je osigurala penziju od stotinu funti godišnje, a njenom je sinu platila obrazovanje u prestižnom cistercitskom manastiru.

Drugi brak i skandal[uredi | uredi kod]

Godine 1534. Mary se tajno udala za vojnika po imenu William Stafford. Budući da on nije bio plemić i da su njegova primanja bila izuzetno mala, vjeruje sa da je njihov brak bio iz ljubavi. Kada je njihov brak otkriven izbio je skandal; par je izbačen sa dvora, a porodica Boleyn se odrekla Mary jer se udala za muškarca ispod svog ranga. Ledi Mary Stafford i William Stafford imali su jednog sina, Edwarda, rođenog 1535. godine, koji je umro kao desetogodišnjak.

Par je ubrzo upao u finansijske probleme. Ni kralj, ni Maryin otac, ni dajdža (vojvoda od Norfolka, najbogatiji i najmoćniji aristokrata u Engleskoj), ni brat, nisu se obazirale na njene molbe. Anne je prva popustila i sestri poslala nešto zlata i novca, iako je i dalje odbijala primiti je na dvor. Sestre se od Maryinog odlaska sa dvora nisu više nikada srele; Anne je, zajedno sa njihovim bratom Georgeom, pogubljena 1536. godine na osnovu optužbi za preljub, vještičarenje, veleizadju i incest sa bratom.

Nakon smrti majke 1538. godine, i smrti oca 1539. godine, ledi Mary Stafford je naslijedila njihovu imovinu kao jedino preživjelo dijete. Umrla je u svojim ranim četrdesetim, 19. jula 1543. godine.

Naslijeđe i popularna kultura[uredi | uredi kod]

Mary Boleyn je pretkinja velikom broju značajnih osoba, kao što su Winston Churchill, P. G. Wodehouse, Elizabeth Bowes-Lyon, Diana, princeza od Velsa, Sarah, vojvotkinja od Yorka, i Charles Darwin.

Mary se pojavljivala kao sporedni lik u svim djelima koja se tiču njene slavnije sestre, kraljice Anne. Prvo djelo u kojem je Mary glavni lik jeste historijski roman zvani The Other Boleyn Girl (bosanski: "Ona druga Boleynica"). Po romanu je snimljen i istoimeni film 2008. godine sa Scarlett Johansson u ulozi Mary Boleyn.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ives, Eric; 2004, The Life and Death of Anne Boleyn Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; naziv "Ives" je zadan više puta s različitim sadržajem
  2. Fraser, Antonia; 1992; The Wives of Henry VIII
  3. Denny, Joanna ; 2004, Anne Boleyn: A New Life of England's Tragic Queen
  4. Weir, Alison; 1991; The Six Wives of Henry VIII