Maružini

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Morožini - crkvica sv. Marije od Sniga prije nesretnog maltanja

Maružini (Morožini) su malo selo istarske općine Kanfanar koje broji 80-ak stanovnika. Poznato je po veoma staroj crkvi sv. Marije Snežne čije nedavno otkrivene freske i trostruki karolinški pleter svjedoče o dugoj povijesti te crkve.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Morožini se nalaze kraj pruge (Istarska željeznica) južno od Kanfanara i Burića, jugozapadno od Marića, sjeverno od Salambatia i Smoljanca, a sjeverozapadno od Savičente.

Maružini
Maružini na karti Hrvatske
Maružini
Maružini
Maružini na karti Hrvatske
Županija Istarska
Općina/Grad Kanfanar
Najbliži (veći) grad Rovinj
Nadmorska visina 284 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.105241 N
 - z. d. 13.842087 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 78
Pošta 52352 Kanfanar
Pozivni broj 052 / 825


Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

U sklopu obilježavanja dana općine Kanfanar, već se tradicionalno u Maružinima održava i skup pjesnikinja Istre koje nose ime Marija. Simbolično, skup se zove Marijada, a iz godine u godinu bilježi sve više posjetilaca koji uživaju u čarima poezije istarske, ljubavne i slične tematike a ti se elementi poezije idealno uklapaju u pejzaš Maružini koji na melankoličan i poseban način prezentira duh nekadašnjeg života u Istri.

Maružinci, kao pravi primjer solidarnih i povezanih sumještana, duži su niz godina organizirali i dočeke Nove Godine, u prostoru nekadašnje talijanske škole u Maružinima.

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Crkva BDM od Snjega nakon dovršetka obnove

Crkva M. od Sniga[uredi - уреди | uredi izvor]

Pokraj sela se nalazi crkva sv. Marija od Sniga. Crkva ima upisanu četverokutnu apsidu sa romaničkim zvonikom na jedra (a vella). U novije vrijeme crkva je obnovljena pa i ožbukana iznutra tako da je nova žbuka prekrila tragove koji bi mogli olakšati precizniju dataciju crkve.

No u doba kada je Fučić istraživao crkvu te nove malte nije bilo pa je bio u mogućnosti evidentirani ono danas skriveno oku. Prof. Fučić je tada otkrio i ostatke freske iz XII. st. u apsidi.

U njegovoj dokumentaciji ostalo je zabilježeno niz spolija s karolinškim pleterom ugrađenih u crkvu te postojanje polukružnih prozora koji su kasnije zazidani.

S vanjske strane crkve i danas je vidljivo niz spolija s pleterom. Smatra se da je crkva izgrađena u XI. ili XII.st.

Poznate osobe[uredi - уреди | uredi izvor]

Sport[uredi - уреди | uredi izvor]

Stanovništvo Maružini svake godine početkom ljeta organizira malonogometni turnir koji je već poznat kao mjesto dobre zabave i nogometa.

Fotogalerija[uredi - уреди | uredi izvor]